Operații greu de realizat pe pandemie la Mavromati, medic: Nu veniți la Spitalul Județean

După mai bine de un an de pandemie, botoșănenii cu alte afecțiuni sunt în continuare victime colaterale. Medici fac apeluri să nu se prezinte la spital dacă nu sunt „urgențe reale”.

 

Ne zbatem în fiecare zi

 

În tot acest timp din cauza locurilor insuficiente la ATI, sunt afectate inclusiv intervențiile chirurgicale. Medicul Iulian Preda a susținut în cadrul unei conferințe de presă că există o problemă în ceea ce privește operațiile care necesită anestezie generală.

 

Și asta pentru că după ce sunt operați, pacienții teoretic trebuie să stea pe secția ATI non-COVD, însă în realitate nu există ventilatoare. Sunt ocupate pentru pacienții COVID.

 

Ca atare, cunoscutul medic botoșănean a făcut un nou apel către botoșăneni.

 „Rugămintea mea personală, dacă nu sunteți urgențe reale, nu veniți la Spitalul Județean. Noi ne zbatem în fiecare zi să obținem încă un pat sau un ventilator la chirurgie generală, ca să putem face o operație cu caracter de anestezie generală să putem transfera pacientul din sala de operație. Am încercat inclusiv trucuri din acestea, să fie dus din sala de operație direct pe sectorul nostru, fără ATI,  dar nu toți pacienții pot ieși cu bine dintr-o anestezie generală. Mai au nevoie și de ATI”,

Iulian Preda, medic chirurg Spitalul Județean Mavromati.

 

 

 

Paturile de la Mavromati nu se suplimentează

 

Directorul Direcției de Sănătate Publică, Monica Adăscăliței a recunoscut că „pe zona de oxigen este mare problemă”.

 

Dacă îmbolnăvirile de la nivelul județului sunt în scădere și perioada următoare, paturile pentru pacienții COVID nu vor fi suplimentate la Spitalul Județean Mavromati.

 

 „Având în vedere că Spitalul Județean trebuie să deservească și pacienții non-COVID fiind singurul spital care are toate specialitățile automat nu putem lua în calcul din zona non-COVID. Deocamdată situația de la nivelul județului Botoșani pare într-o ușoară scădere a cazurilor, dar foarte lentă. Sperăm să menținem acest trend de scădere”,

Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani.

 

În ultimele zile, pacienții COVID au putut fi internați și nu au fost nevoiți să aștepte în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU).  Între timp, însă pacienții non-COVID sunt în continuare privați de accesul la sănătate.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: