Omagiu enescian la Botoşani

 

La 19 august 2011 se împlinesc 130 de ani de la naşterea compozitorului George Enescu. Cu acest prilej,  Asociaţia culturală Vis de Artist a iniţiat o pagină pe Facebook dedicată marelui compozitor, unde toţi utilizatorii sunt invitaţi să contribuie cu articole, filme şi fotografii. De asemenea, Asociaţia Culturală Enescu va organiza, prin cvartetul “String”, un concert la casa memorială de la Liveni, duminică, 21 august, începând cu orele 17.00. 

Una dintre cele mai importante personalităţi ale secolului XX, George Enescu a fost compozitor, violonist, pianist, dirijor şi pedagog. S-a născut pe meleaguri botoşănene, la Liveni-Vârnav, lângă Dorohoi, în anul 1881. 
A studiat la Conservatorul Societăţii prietenilor muzicii din Viena, apoi s-a îndreptat către Paris unde a studiat la Conservator cu nume celebre din lumea muzicii: Theodor Dubois, Massenet şi Faure. L-a cunoscut pe Brahms, Saint-Saens, unul dintre elevii săi fiind marele violonist Yehudi Menuhin.
A promovat muzica românească peste tot în lume şi s-a reîntors de multe ori pe meleagurile natale fie pentru a compune, fie pentru a concerta. La Cracalia, lângă Liveni, locul în care s-a mutat de la vârsta de 3 ani, a compus  numeroase lucrări.
În anul 1894, la 13 ani, concertează la Botoşani, în sala liceului Laurian, într-un recital de caritate pentru Spitalul de copii din oraş. Din 1912 încep o serie de concerte incluse în turnee naţionale, unele dintre ele fiind concerte caritabile pentru Crucea Roşie sau pentru ajutorarea răniţilor din război.
Contactele cu locul natal nu au fost întodeauna realizate în conjuncturi fericite. În decembrie 1919 a încetat din viaţă Costache Enescu, tatăl compozitorului, la Dorohoi, iar Enescu a rămas în localitate până în ianuarie 1920.

Enescu şi Iorga, Eminescu, Luchian, Rebreanu
În anul 1915, la vârsta de 34 de ani, îl cunoaşte la Bucureşti pe pictorul Ştefan Luchian, altă personalitate artistică născută în judeţul Botoşani, iar în 1917 și 1918, fiind prezent la festivalurile organizate de Teatrul Naţional din Iaşi în folosul artiştilor refugiaţi, îl întâlneşte pe Nicolae Iorga, sosit acolo pentru acelaşi scop. În decembrie 1928 contribuie cu suma de 5000 de lei pentru ridicarea unei statui poetului Mihai Eminescu, iar în aprilie 1941 a început să compună “Simfonie în re major”, cu tenor şi cor de femei, pe versuri de Mihai Eminescu (“Mai am un singur dor”).
În decembrie 1931, George Enescu este sărbătorit la Ateneul Român din Bucureşti, moment în care ia cuvântul Liviu Rebreanu. Cu această ocazie, Enescu a fost declarat cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti. Peste cinci ani urma să primească aceleaşi onoruri la Iaşi.
La 56 de ani, pe 4 decembrie, la Bucureşti, George Enescu s-a căsătorit cu Maria Cantacuzino. În noiembrie 1954 a fost distins cu Premiul ”Paganini”, în valoare de 50.000 fr., de către Association d`entraide des auteurs de musique professionnels de la SACEM.
George Enescu s-a stins din viaţă pe 4 mai 1955, la Paris. În acea zi, Marea Adunare Naţională a Republicii Populare Române şi Consiliul de Miniştri au decis să organizeze Concursul Internaţional George Enescu, cinci burse de studii, concurs pentru statuia şi bustul compozitorului, înfiinţarea Casei memoriale George Enescu la Liveni, introducerea denumirii George Enescu pentru satul numit iniţial Liveni, pentru piaţa Ateneului Român şi a Filarmonicii de Stat din Bucureşti.

Evenimente dedicate compozitorului la Botoşani  
În acest an, la « Noaptea muzeelor », botoşănenii au putut asculta partea a doua din Suita op.18 nr. 3, intitulată « Vocile stepei », graţie Asociaţiei culturale Vis de Artist. Fragmentul a fost interpretat de Mădălina Pancu din Botoşani, studentă la Universitatea de Arte din Iaşi, clasa prof. Luminiţa Rotaru-Constantinovici. Un moment special i-a fost dedicat lui George Enescu şi în cadrul Conferinţei ONG, desfăşurată în perioada 9-10 mai 2011, organizată de Asociaţia B-Right Media. 

Cătălina CONSTANTINOVICI