Accidentul teribil în care un salvator și-a pierdut viața, a atras după sine multe critici, și de o parte, și de cealaltă. Concret, în urmă cu două luni, ambulanța care transporta o pacientă împreună cu mama, spre Iași, a fost acroșată de un TIR care n-a oprit la stop. În urma impactului, șoferul echipajului sanitar și-a pierdut viața.
De atunci, s-a pus de nenumărate ori problema neglijenței șoferilor în trafic și s-a criticat lipsa de reacție a acestora când se află în preajma ambulanței în misiune. Pentru prima dată însă, situația a fost privită și din altă perspectivă. Dar șoferii de ambulanță respectă normele de circulație? Nu se expun ei înșiși pericolelor?
Răspunsurile au venit în urma unui control pe care un echipaj al Departamentului pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) l-a efectuat în cursul zilei de marți, 12 mai 2015. Polițiștii au tras pe dreapta două ambulanțe aflate în misiune. Unul dintre șoferi nu purta centura de siguranță.
„Și-a învățat lecția, de-acum înainte nu va repeta greșeala, suntem siguri de asta. El a fost instruit foarte bine, este un om bine pregătit, cunoaște legislația, i s-a adus la cunoștință la angajare. Pacientul pe care îl transporta purta centură, doar el nu avea, pentru că a uitat. El motivează că a stat mult cu pacienta, avea dureri mari, a omis, că doar știa regulile”, a declarat Mihai Muraru, director medical al Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) Botoșani.
O amendă și o învățătură de minte – cu atât va scăpa șoferul de ambulanță în urma neatenției. Asta cu toate că potrivit reprezentanților MAI, centura de siguranță l-ar fi salvat de la moarte pe Constantin Brânzilă:
„Acolo a murit ambulanțierul dar a scăpat asistenta și pacientul pentru că purtau centurile de siguranță, au scăpat”.
(C.B.)