Oamenii de afaceri de la Botoșani ”omorâți” de gunoaie : Zeci de salariati ajung pe drumuri

”Fericirea se clădește pe lacrimile altora”. Zicala din popor se potrivește în cazul de față vis a vis de ceea ce se va întâmpla odată ce întreg Centrul Integrat de Management al Deșeurilor va deveni sută la sută funcțional.

 

Prigoană și sucevenii

Contractul pentru administrarea rampei ecologice de deșeuri a fost semnat, firma câștigătoare și-a început activitatea.

Rămân alte cinci contracte de parafat, pentru colectarea gunoiului de pe zonele județului, municipiul Botoșani și restul. În municipiu, din 2018, bătălia dându-se între Urban Serv și Rosal București, firma lui Silviu Prigoană.

Celelalte patru zone vrea să le ia Diasil Service Suceava care i-a contestat pe ceilalți participanți.

 

Nouă operatori își pierd activitatea

 

Asta înseamnă că operatorii de salubritate locali își închid afacerile. Iată cine strânge deșeurile la acest moment din județ: SC Damiena SRL, SC Pavra Com, SC Regan Trans, SC Deea Cleaning, Primăria Săveni, SC Local Servicii SRL, SC Rural Servicii Salubrizare, SC Urban Serv, SC Servicii Publice Locale.

Unii dintre acești patroni poate nu vor resimți această pierdere pentru că s-au obișnuit să controleze aproape toate serviciile din comunitatea lor, fie că vorbim de terenuri de sport sau transport de elevi.

Alții însă mor pur și simplu, fără ca măcar să aibă vreo portiță de a-și salva salariații sau investițiile.

 

”Atunci când a câștigat Microbuzul licitația pe tot orașul, i-a preluat pe ceilalți, le-a cumpărat mașinile. Dar pe noi, noi care am muncit atâția ani, am învățat oamenii să scoată gunoiul din toate gropile și de pe toate străzile, pe noi ne-a lăsat pe dinafară”
Maricica Lupașcu, administrator Deea Cleaning

 

11 salariați are Deea Cleaning și 32 Pavram Com.

 

Toți își pierd locurile de muncă. Iar utilajele lor: ”Nu, trebuie să le vindem la fier vechi, că așa să le mai vindem ca mașini nu le mai cumpără nimeni. Noi facem salubrizarea pe fiecare uliță din fiecare comună”.

Din nefericire, conducerea Consiliului Județean nu-i poate ajuta în nici un fel.

 

”Ce am putea noi să facem? Sunt prea mici, ei trebuiau să se asocieze. Gândiți-vă că în primă fază și știu foarte bine pentru că încă eram acolo și Urban Serv s-a asociat. Au fost niște cerințe pe care trebuiau să îndeplinească anumite condiții financiare”
Liviu Constantin Toma, vicepreședinte CJ Botoșani

Actualii operatori de salubrizare vor continua să mai colecteze gunoiul până când vor fi desemnați noii câștigători prin licitație. (G.E.)

 

Vezi și: Aproape 7.500 de şomeri, o mie de oameni şi-au pierdut slujba într-un an