Oameni scoși din flăcări, printre ei și zeci de copii

Sunt evenimente încărcate de tragedie pe care nimeni nu și le dorește. Ele au totuși loc aproape săptămână de săptămână la Botoșani, iar primii care ajung la locul unde se produs aceste nenorociri sunt de cele mai multe ori, pompierii. 

 

Astăzi, militarii de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență și-au prezentat bilanțul activităților de anul trecut. 

 

334 de botoşăneni, dintre care 56 copii, au fost salvaţi de pompieri anul trecut, din locuinţele cuprinse de flăcări, autoturismele implicate în accidente rutiere, fântâni sau alte medii ostile vieţii. 

 

Alte 5.950 persoane dintre care 465 copii, care sufereau de diferite afecţiuni medicale au ajuns la timp, la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului. 

 

Anul trecut, botoşănenii au solicitat ajutorul forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă  „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani de aproape 10.000 de ori, ceea ce înseamnă o medie de peste 27 misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi. Comparativ cu anul 2015, numărul intervenţiilor la care au acţionat serviciile profesioniste a crescut cu peste 40 %.

Împărţite pe categorii, acestea înseamnă 512 incendii, 5.931 intervenţii SMURD, din care 738 intervenţii ale echipajului de terapie intensivă şi 30 intervenţii la accidente rutiere, 42 misiune de salvare a unor animale din medii ostile vieţii, 19 misiuni de asanarea muniţiei neexplodate, 19 intervenții pentru înlăturarea efectelor produse de fenomene meteo periculoase (inundații, vânt puternic, înzăpeziri), 452 misiuni de transport apă în localitățile afectate de secetă, 556 alte intervenţii (degajări persoane blocate în apartamente, imobilizate la pat ori înecate, deblocări uşi, transport persoane bolnave,vetc), 242 de misiuni pentru asigurarea supravegherea zonei de producerea unei situaţii de urgenţă și 1.712 misiuni de recunoaștere în teren și educare preventivă a populației.

 

În 514 situaţii, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false.

 

În urma situaţiilor de urgenţă produse (incendii, înec, accidente rutiere, persoane găsite decedate în apartamente), altele decât S.M.U.R.D., şi-au pierdut viaţa 24 persoane, dintre care zece adulți și doi copii, au decedat în urma unor incendii.

 

De menţionat este faptul că nici o persoană nu şi-a pierdut viaţa după sosirea echipajelor ISU Botoşani la locul intervenţiei.