Universitatea Maritimă din Constanţa a decis, ca de altfel mulţi consumatori medii sau mari, să iasă de sub monopolul Enel, intenţia declarată fiind scăderea costurilor pentru energia electrică.
Pentru asta, la începutul lunii februarie, a lansat o licitaţie publică pentru încheierea unui acord-cadru cu o durată de patru ani, obiectul constituindu-l furnizarea de energie electrică, inclusiv transportul şi distribuţia energiei.
Potrivit Observator de Constanța, nu mai puţin de cinci firme au depus oferte, iar cea mai scăzută ca preţ s-a dovedit a fi cea a Elsaco Energy din Botoşani, care a încheiat, deja, un acord-cadru cu U.M.C. În total, în cei patru ani pe care îi acoperă contractul, U.M.C. va cumpăra între 3.400 şi 4.000 MWh. Valoarea finală a contractului este de 1.533.106,96 lei, fără TVA, ceva mai puţin decât estimase autoritatea contractantă la lansarea procedurii, 1.691.373,32 lei. Interesant de remarcat este faptul că acordul, care a intrat în vigoare la 1 iunie, este semnat cu trei operatori economici: Elsaco Energy S.R.L., Industrial Energy S.A. şi Energy Distribution Service S.R.L.
Revenind la firma care a câştigat licitaţia, Elsaco Energy a luat fiinţă în 2013, fondatorii sereleului fiind: Jitaru Ovidiu, cu 17%, Iftime Valeriu, cu 32%, Parfenov Petru, Popa Doru şi Apetrei Dan, fiecare cu câte 17%. Primul an de activitate nu a fost prea fericit, potrivit bilanţului publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe: în 2013 firma nu a avut niciun fel de activitate economică, cifra de afaceri fiind 0, şi a înregistrat pierderi de 233.118 lei.
Datele pentru 2014 încă nu sunt publice. Anul 2015 a debutat, însă, sub auspicii mai bune, întrucât Elsaco Energy a câştigat o licitaţie pentru furnizarea de energie cu Banca Naţională a României, apoi o altă procedură, lansată de U.M. 02154 Constanţa.