O stradă din Botoşani ar putea primi numele regretatului profesor Forţu

 

O stradă din municipiul Botoşani ar putea primi numele regretatului profesor Panaite Forţu care a trecut în nefiinţă în data de 15 februarie 2011. Iniţiativa aparţine unor consilieri locali precum şi a unor reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean. Propunerea va fi înaintată sub forma unui proiect de Hotărâre în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local spre a fi supusă dezbaterii consilierilor locali. „Am avut o discuţie cu câţiva consilieri locali printre care dl. Volinaş Costin care ne-au declarat că vor susţine cu toată puterea în Consiliul Local o Hotărâre de consiliu prin care vechea stradă Maramureş să capete numele Strada Prof. Panaite Forţu. Cred că este o măsură binevenită, din păcate vine după ce domnul profesor Forţu a murit şi de asemenea consider că dl. profesor ca şi alţi mari profesori, merită să primească titlul de cetăţeni de onoare a municipiului Botoşani pentru că au dus numele oraşului în ţară şi peste hotare prin personalităţile dumnealor”, a declarat Daniel Botezatu, inspector şcolar general adjunct IŞJ.
Panaite Forţu s-a născut la 6 decembrie 1939, în satul Sarapeni, comuna Murgeni din judeţul Vaslui, într-o familie modestă, părinţi fiindu-i Georgeta şi Costică. După ce a absolvit şcoala gimnazială în comuna natală, a urmat cursurile Liceului „Codreanu” din Bârlad, apoi Facultatea de Fizică a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi. Cu un respect deosebit, profesorul Panainte Forţu îşi amintea despre dascălii săi din anii facultăţii: C. Codreanu, C. Păpuşoi, N. Gheorghiu, academicianul Constantin Borş. Ca profesor al Liceului „Mihai Eminescu” a pregătit mii de absolvenţi care astăzi sunt ingineri, profesori, politicieni, medici de renume din întreaga lume.
36 de ani de profesie
Pe parcursul celor 36 de ani de profesie a pregătit sute de elevi care au iubit disciplina fizică, aceştia obţinând premii şi menţiuni la fazele naţionale şi internaţionale ale olimpiadelor de fizică. Fire glumeaţă, obişnuia să spună că pleacă la război cu ruşii, atunci când elevi ai domniei sale se calificau la etapa internaţională a olimpiadei de fizică, unde cei mai redutabili competitori veneau din spaţiul sovietic. Şi de multe ori, prin elevii săi, dl. profesor a câştigat acele războaie. Mai mult decât atât, prin exemplul personal, prin stilul de viaţă şi cel didactic, a fost îndrăgit şi respectat de către toţi elevii săi, cărora le-a insuflat dragostea de studiu şi dorinţa de autodepăşire.