Mii de persoane din România, printre ele și din Botoșani, sunt discriminate din punct de vedere salarial prin legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Așa se face că de la 1 martie 2018 salarizarea personalului din laboratoarelor medicale să nu se mai respecte ierarhia, nivelul studiilor și importanța socială a muncii.
”Biochimiștii, biologii și chimiștii din sănătate au în mod inexplicabil un salariu mai mic decât asistentul medical subordonat prin fișa postului și de trei ori mai mic decât medicul specialist cu aceleași atribuții la locul de muncă. Munca biochimiștilor, biologilor, chimiștilor și a fizioterapiștilor este indispensabilă activității din spitale și ambulatorii. Diagnosticarea pe baza analizelor de laborator și recuperarea pacienților sunt componente esențiale ale actului medical”, se arată într-o interpelare făcută de deputatul Mihaela Huncă ministrului Sănătății, Sorina Pintea.
Interpelarea are ca obiect corectarea inechității salarizării chimiștilor, biochimiștilor, biologilor și fizioterapeuților din sistemul sanitar din România.
Huncă i-a cerut ministrului să spună că măsuri concrete va întreprinde în perioada următoare pentru a stopa decalajele în ceea ce privește salarizarea acestor categorii profesionale în condițiile în care un amendament depus la Comisia de Sănătate și Familie a Camerei Deputaților a fost respins, arată cotidianul.ro.
În răspunsul transmis, ministrul Pintea a spus că se va analiza cazul.
”Situațiile expuse au fost reținute de către Ministerul Sănătății care, în limita competențelor sale legale, va analiza un mode de soluționare a acestora în cadrul procesului legislativ al actelor modificatoare Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Totodată, precizăm că atât Lega cadrul 153/2017 cât și actele modificatoare ale legii cadru au fost adoptate în procesul legislativ de Parlamentul României”, susține Sorina Pintea.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: