O judecătoare de la Botoșani se revoltă: Dreptul la un proces echitabil nu este respectat!

Judecătorii din penal sunt avertizați să pronunte doar hotărâri de condamnare în procesele instrumentate de DNA, pentru că sunt urmăriți de SRI.

 

Dreptul la un proces echitabil și prezumția de nevinovăție nu sunt respectate! O judecătoarea de la Tribunalul din Botoșani, Lăcrimioara Axinte pune în discuție independența reală a justiției, dreptul la un proces echitabil, prezumția de nevinovăție și modul în care sunt supuși presiunilor SRI și DNA judecătorii, potrivit ziarului Evz. Totul pentru a da sentințe favorabile DNA. Președinta Secției a II-a civile, de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Botoșani, candidată la CSM a acordat un interviu siteului Lumea Justiției: 

Cum veti reusi sa puneti capat „Justitiei exhibitioniste”, spectacolelor cu catuse, scurgerilor de informatii din dosare in presa de casa si nerespectarii prezumtiei de nevinovatie? Sunt cateva dintre lucrurile pe care le-ati acuzat in proiectul de candidat.

Judecătoarea Lăcrimioara Axinte: Am identificat aceste lucruri ca disfunctionalitati ale institutiilor care fac parte din autoritatea judecatoreasca, iar primul pas pentru corectarea acestora este recunoasterea lor.
Eu sper si cred ca membrii CSM, care vor fi alesi ca reprezentanti ai procurorilor, vor recunoaste ca aceste lucruri nu sunt nici normale si nici legale si ca vor avea suficienta vointa sa sanctioneze pe cei care nu respecta dreptul partilor la un proces echitabil. 

Sunt de parere insa ca este nevoie sa discutam serios in Plenul CSM daca este respectat dreptul la un proces echitabil si prezumtia de nevinovatie prin publicarea pe site-urile Parchetelor a unor comunicate de presa, in care persoanele cercetate sunt indicate cu nume si prenume, iar faptele sunt descrise in amanunt.” mai precizează judecătoarea.

”Si toate acestea sunt aduse la cunostinta publica desi urmarirea penala nu este publica, pe cand instantele nu dau niciodata comunicate de presa despre hotararile pronuntate, nu publica pe portalul instantelor nici macar hotarari penale definitive, desi judecata este publica. Ca sa nu mai spun de faptul ca ajung in presa declaratii de martori, luate in cursul urmaririi penale, desi despre acestea nu cunoaste nimic nici macar suspectul sau inculpatul.”

Judecătoarea Lăcrimioara Axinte