Consiliul Local Botoșani va dezbate în ședința de pe 31 ianuarie un proiect de hotărâre privin prelungirea pe zece ani a contractului de delegare de gestiune a serviciului public de administrare a fondului locativ și a spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuință, aflate în proprietatea municipalității.
Proiectul prevede că primarul este împuternicit să semneze în numele CL un act adițional la contractul de delegare 4.000 din 30 ianuarie 2007. Aceasta după ce SC Locativa SA, în calitate de concesionar, a trimis pe 6 ianuarie 2017 o adresă la Primăria Botoșani prin care solicită prelungirea amintitului contrat.
”Având în vedere clauza din contractul de delegare, care prevede că la expirarea termenului, contractul poate fi prelungit cu acordul părților, propunem prelungirea duratei contractului de delegare pentru o perioadă de 10 ani prin act adițional. Având în vedere faptul că sunt îndeplinite condițiile legale incidente în materie, propunem adoptarea proiectului de hotărâre în forma prezentată”,
Proiect HCL.
În aceste condiții, actualul primar Cătălin Flutur, al cărui post de manager la SC Locativa SA este blocat, se asigură practic că societatea de la care a plecat și la care va reveni după mandatul sau mandatele de primar, va administra aceleași spații. Este vorba, printre altele, de câteva mii de apartamente pe care unii botoșănenii nu au reușit încă să le cumpere, de sute de locuințe ANL, de o mulțime de spații comerciale și de spații comerciale și de birouri din Centrul Vechi.
Contractul dintre Primăria Botoșani și SC Locativa SA aflat încă în vigoare a fost semnat tot de Cătălin Flutur, respectiv Florinel Gornea și în 2007, ambii aflați în urmă cu un deceniu în aceeași situație din prezent: primar cu postul de manager suspendat, respectiv manager până la revenirea edilului șef pe post.
Pentru ca amintitul contract să nu se fi prelungit era necesar ca Primăria Botoșani, în calitate de concedent, să notifice societatea comercială cu minim șase luni înainte de expirarea contractului, lucru care nu s-a întâmplat.
Printre altele, SC Locativa SA este obligată să mențină în stare de funcționare clădirile administrate în baza contractului și să încaseze cu o lună în avans chiria pentru spațiile de locuit, iar penru celelalte până la data de 25 a lunii curente.
Cât despre reedevență, formularea din vechiul contract și care ar urma să fie automat preluată prin actul adițional, este ambiguă:
”Redevența negociată, valabilă până la data de 31 decembrie 2006 este de 5% din veniturile din exploatare ce vizează administrarea fondului locativ și a spațiilor cu altă destinație aflate în proprietatea municpiului Botoșani”.
Mai sigur este că SC Locativa SA trebuie să o achite până la data de 25 a fiecărei luni pentru luna anterioară, în condițiile în care, așa cum am arătat, chiriașii trebuie să plătească în avansa sau cel mult în luna curentă.
Proiect de hotărâre privind prelungirea contractului cu Locativa