După o lună de spitalizare, organismul bărbatului a cedat în urma unor complicaţii la plămâni. Mai multe spitale din ţară unde ar trebui să existe, teoretic, clinici specializate pentru marii arşi au refuzat să preia cazul motivând lipsa de locuri.
Gheorghe Foceag, bărbatul rănit grav după o explozie produsă în apartamentul său din Botoşani, a murit. Pacientul în vârstă de 70 de ani şi-a pierdut viaţa în cursul nopţii de marţi, 10 octombrie.
Pensionarul era internat în clinica de chirurgie plastică a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași cu arsuri de gradele II şi III pe aproape jumătate de corp.
Victima avea arsuri pe mâini, picioare, abdomen, piept şi la nivelul căilor aeriene. Bărbatul s-a rănit grav după o explozie produsă pe 15 septembrie în apartamentul său din Botoşani.
Iniţial, din lipsă de locuri libere pentru pacienţii arşi în spitalele de profil din ţară, Gheorghe Foceag a fost internat la Spitalul Judeţean Botoşani. A doua zi, pacientul a fost transferat cu elicopterul SMURD la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi. În timpul spitalizării, starea pacientului a evoluat sinuos. Familia bărbatului ştia încă de la începutul săptămânii că starea acestuia s-a agravat.
„Ni s-a spus că nu se ştie dacă îl mai ţine inima până mâine“, a arătat Dana Zamfir, fiica pacientului.
Aceasta a explicat într-un interviu pe care l-a acordat pentru „Adevărul” că tatăl său a ajuns într-o clinică de chirurgie plastică după aproape 30 de ore de la explozia în urma căreia s-a rănit.
„Iniţial, a fost dus la Spitalul Judeţean Mavromati în jurul orei 14.00. Din momentul în care a fost dus spre acel spital, medicii au cerut transferul spre alt spital deoarece partea arsă era de aproximativ 50-60%. În oraşul nostru nu erau condiţii pentru un pacient cu un asemenea grad de arsură, arsură de gradul III şi IV, pe o suprafaţă aşa mare. Din prima clipă s-a sunat continuu la Bucureşti, pentru a fi transferat, dar nu a avut loc acest transfer deoarece nu erau disponibile locuri la secţiile de reanimare, la spitalele de arşi din capitală”, a precizat Dana Zamfir.
Potrivit fiicei pacientului, acceptul pentru transfer a venit a doua zi de la Iaşi.
„El a plecat în stare stabilă, i-au menţinut semnele vitale, l-au toaletat. Medicii au recunoscut că nu au aparatura şi medicaţia necesară pentru astfel de arsuri. În Botoşani i s-au dat şanse de supravieţuire de 50%. La Iaşi, când am ajuns sâmbătă seara, după procesul de toaletare, ni s-a spus că are numai 1% şanse de supravieţuire”, a mai precizat fiica victimei.
Ea a adăugat că medicii au făcut tot ce au putut, dar că nu dispun de aparatura necesară, că ”pare improvizat totul” și a catalogat drept ”o crimă împotriva vieții să ai cinci locuri pentru reanimare, pentru arși, într-o țară întreagă”.
Clinica de chirurgie plastică şi reparatorie care funcţionează la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi a fost transferată aici în urmă cu trei ani. În ianuarie 2017, printr-o investiţie a Ministerului Sănătăţii, spitalul a terminat lucrările la un nou spaţiu destinat clinicii de chirurgie plastică. Clădirea nu este încă folosită pentru îngrijirea pacienţilor din lipsă de dotare medicală. Potrivit unui răspuns oficial, procedura de achiziţie a echipamentelor ar putea fi lansată luna curentă.
CLICK PENTRU VIDEO
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL