Mii de credincioși veniți din toate colțurile țării, dar și ieșeni, au participat sâmbătă la Sfânta Liturghie de Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice naționale și locale. Printre pelerini s-au regăsit și o mulțime de botoșăneni, mai multe biserici organizând deplasări în capitala Moldovei.
În ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva, la Slujba Sfintei Liturghii ce a avut loc pe un podium special amenajat, pe Pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt, au participat aproximativ 20.000 de credincioși, se arată într-un comunicat trimis de Mitropolia Moldovei și Bucovnei. În același timp, la rândul întins pe patru kilometri, aproape 40.000 de pelerini au ascultat Sfânta Liturghie, așteptând să ajungă să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfintei Întâi Mucenițe și Întocmai cu Apostolii Tecla.
Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Nicholas, Mitropolit de Hama, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și alți18 ierarhi din ţară şi străinătate. Printre aceștia s-au numărat: Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor (Republica Moldova); Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar al Patriarhiei Antiohiei (Siria) și Preasfinţitul Părinte Leontie, Episcop de Chitron (Cipru). Răspunsurile la strană au fost date de Corul Chivorul, al Catedralei Mitropolitane din Iași.
După prima parte a Sfintei Liturghii și rostirea Evangheliei, Preasfinţitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a dat citire mesajului de binecuvântare trimis de Preafericitul Patriarh Daniel.
„Prezența la Iaşi, în aceste zile de sărbătoare, a moaştelor Sfintei Mucenițe Tecla, alături de moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, ne cheamă să cerem ajutorul sfinţilor lui Dumnezeu, pentru a uni libertatea cu responsabilitatea, dar şi pentru a cultiva în viața copiilor și a tinerilor duhul smereniei creştine, al comuniunii frăţeşti şi al prieteniei, al iubirii faţă de Dumnezeu şi al iubirii faţă de Biserică, pentru ca şi tinerii să devină, la rândul lor, mărturisitori ai lui Hristos, prin rugăciune și fapte ale iubirii milostive sau darnice”, a menționat Preafericirea Sa în mesajul transmis.
Spre finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Nicholas, Mitropolit de Hama,a rostit un cuvânt de învățătură:
„Noi trăim niște zile grele, în care s-au răspândit păcatul, desfrânarea și îndepărtarea de Dumnezeu. Dar avem o speranță mare că Dumnezeu este milostiv și ne primește oricând. Și suntem bucuroși că membrii Bisericii sunt aluatul acestei lumi, cum a spus Mântuitorul, și sunt cei care răspândesc pacea, dragostea și milostenia în lume. Eu vin din Biserica Ortodoxă Antiohiană, care prin istorie a avut întotdeauna o viață de mărturie și martiriu, a luptat și a rezistat pentru Mântuitorul prin istorie, iar astăzi la fel, trăiește aceste momente în special în zilele de război”.
De asemenea, Părintele Mina Dobzeu, „botezătorul” lui N. Steinhardt și mărturisitor al credinței ortodoxe în închisorile comuniste, a primit de la Înaltpreasfințitul Teofan cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucuvinei, „Crucea Moldavă”.
„Anul acesta în întreaga Biserică Ortodoxă Română am încercat să readucem în prim-plan chipurile acelor bărbați și femei care au înfundat pușcăriile acelor vremuri: peste 2.000 de preoți și monahi și multe mii de creștini mireni care au pătimit pentru credință și neam. Am voit a aduce în fața dumneavoastră un părinte care a prins acele vremuri. Pentru acești oameni sfinți, care deja au plecat la Domnul, trebuie să mulțumim că avem acum libertatea credinței. Și pentru că l-am descoperit la Huși pe Părintele Mina Dobzeu, cel care se apropie de vârsta de 100 de ani (are 96 de ani), iată că l-am invitat acum în fata dumneavoastră. (…) Nu știm câți ani îi va mai dărui Dumnezeu în această lume, căci cu un picior părintele este deja în Împărăția Cerurilor, însă noi îi urăm la mulți ani cu sănătate!”, a precizat IPS Teofan.
Programul Sărbătorii dedicate Sfintei Cuvioase Parascheva a continuat cu Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva (în Catedrala Mitropolitană), de la ora 17:00.
Raclele cu cinstitele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfintei Întâi Mucenițe și Întocmai cu Apostolii Tecla vor rămâne spre închinare în baldachinul din curtea Catedralei Mitropolitane până când numărul pelerinilor va permite ca rândul să fie gestionat în interiorul sfântului locaș.