O biserică de lemn din Botoșani este lăcaș de cult unic în Europa

Biserica de Lemn din Hilișeu-Crișan se află în localitatea cu același nume, din județul Botoșani. Bisericuța a fost ridicată în anul 1802 și poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

 

O poartă cu clopotniță deasupra

Biserica se integrează într-un ansamblu valoros, în care se remarcă o poartă cu clopotniță deasupra, ziduri laterale cu statui din piatră și un monument funerar în amintirea familiei ctitorilor. Poarta-clopotniță împreună cu zidurile laterale amintesc de intrările în mănăstirile fortificate moldovene. Statuile așezate pe coronamentul zidului de incintă reprezintă pe Iisus între cei doisprezece apostoli, în mărime naturală, și sunt unice în România.

Sculpturi florale

Biserica de lemn a fost construită în anul 1802 pe cheltuiala boierului Vasile Curt, stăpânul de atunci al moșiei Hilișeu. Deasupra ușii de intrare, sub o serie de sculpturi florale, se află săpat în tocul ușii „1802, mai 21”. Conform tradiției locale, biserica ar fi fost nucleul unui schit de călugărițe, așezat în mijloc de codru. Biserica a fost completată într-o fază ulterioară cu poartă și zid de incintă, de o nouă generație din familia proprietarilor de moșie, Alecu și Ana Curt.

Lăcaș unic în Europa

Cu mult timp înainte, intrarea în curtea bisericii se făcea prin turnul clopotniță, acest fapt făcând ca locașul de cult să fie unic în România și în Europa. În prezent, însă, intrarea se face pe partea de miazănoapte. Turnul clopotniță a fost construit mult mai târziu decât biserica. 


Acesta este din zidărie de cărămidă ridicat pe temelie de piatră de formă pătrată, formată dintr-un singur rând. În dreapta și în stânga clopotniței se întind ziduri de cărămidă pe coama lor tronând statuile sculptate în piatră, de mărime naturală, a celor 12 apostoli. În fața turnului este o statuie a lui Iisus Hristos înconjurat de doi îngeri. Clopotnița și acest zid au fost construite pentru Ana Curt în 1832, nora boierului Vasile Curt, născută Berneasa, aceasta fiind de religie catolică. Sursa: voceatransilvaniei.ro