Nu cărați porcul de Crăciun cu mașina: CE riscă cei care transportă ilegal animale

Controalele în trafic îi vizează inclusiv pe șoferii care transportă în mod ilegal animale cu mașina.

 

În cadrul unei conferințe de presă recente, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, a anunțat că în următoarea perioadă Poliția va organiza filtre pentru depistarea persoanelor fizice și juridice care transportă animale fără a deține documentația necesară.

 

„Avem un plan de acţiune, Poliţia Română va face controale în trafic să verifice dacă sunt transportaţi porci în portbagaj. Cei care vor fi prinşi cu porcul în portbagaj, în lipsa de documente a animalelor şi de transport, vor fi sancționaţi şi porcii vor fi confiscaţi şi incineraţi”, a declarat Chioveanu, citat de Ziarul Financiar.

 

Această acțiune face parte dintr-un proiect amplu de combatere a pestei porcine, care evoluează în 254 de localități din 28 de județe ale României; există în total 709 focare, conform ANSVSA. În țara noastră, virusul a fost depistat în 2017, iar de atunci nu mai puțin de 540.000 de porcine domestice au fost eliminate.

 

Așadar, pe lângă confiscarea și incinerarea porcului (în cazul în care nu posedă avize veterinare) cei prinși cu porcul în portbagaj vor fi pasibili de amenzi cuprinse între 600 și 3.000 de lei.

 

Când vine vorba de tradiții, unii românii sunt cei mai buni păstrători ai obiceiurilor, spre surprinderea (nu neapărat plăcută, a) celorlalți – fie că vorbim de alți români, sau de străini. În 2009, trupele SWAT din Chicago (SUA) au intervenit la reședința unor români stabiliți acolo, în urma unor apeluri primite de la vecini care au fost alertați de zgomotele scoase de animalul sacrificat în spiritul Crăciunului. În Decembrie 2019, un orădean a tăiat porcul chiar în fața blocului.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store