Noul vicepremier cere scumpirea căldurii din Bucureşti ca la… Botoşani

Audierea în comisiile parlamentare a fostului social-democrat Vasile Dâncu, care a avut loc înainte de votul de învestitură a Cabinetului Cioloş, a atins şi subiectul termoficării centralizate.

 

În capitală există un conflict acut pe această temă între Ministerul Energiei, Primăria Capitalei, RADET şi ELCEN din cauza căruia bucureştenii ar putea rămâne fără căldură.
Astfel, una dintre întrebările adresate celui care la acea oră era doar propus pentru preluarea conducerii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a vizat situaţia termoficării centralizate. Vasile Dâncu a răspuns că soluţia o reprezintă creşterea tarifului ca la… Botoşani.
“Tariful este cuiul problemei. Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu a mai actualizat de cinci ani tariful. La Bucureşti este cel mai mic tarif din ţară, 169 lei. În Petroşani, Vaslui, Botoşani, este mult mai mare. Cred că CGMB trebuie să revadă acest lucru şi să optimizeze acest preţ. Bucureştiul este singura zonă care intră în regiunile dezvoltate a UE. Eu nu o să spun că bucureştenii sunt cei mai bogaţi, este o polarizare a veniturilor, sunt zone sărace şi zone bogate. Trebuie gândit şi din punct de vedere social. CGMB trebuie să rezolve. Cred că nu a existat o preocupare în acest sens. Din banii cetăţenilor din alte oraşe din România nu trebuie să se plătească pentru căldură în Bucureşti fiindcă în ţară sunt oameni mai săraci ca în Bucureşti”, a afirmat Vasile Dâncu.
Acesta a trecut fără probleme de audierile din comisiile parlamentare şi a devenit vicepremier şi ministrul Dezvoltării în Guvernul Cioloş.

Prețul local de facturare a energiei termice pentru consumatorii casnici racordați din rețelele de distribuție, conform HCL 275/30.09.2013 este însă la Botoşani de 170 lei/Gcal (TVA inclus), doar un leu peste cel din Bucureşti. (S.B.)
CITEŞTE ŞI:

Facturi la jumătate la sistemul centralizat de încălzire - TABEL