Noi descoperiri importante la Ripiceni – Peste CE au dat arheologii

Importante descoperiri realizate de o echipă de arheologi condusă de universitarul  Dumitru Boghian, într-o așezare care datează de peste 6.000 de ani.

 

Nouă vase, trei râșnițe și mai multe statuete despre care se presupune că provin din civilizația Cucuteni au fost descoperite, în ultimele săptămâni, într-un sit arheologic de mari dimensiuni de pe raza localității Ripiceni, județul Botoșani.

“În urma cercetărilor, au rezultat niște materiale foarte frumoase, care acum sunt în stadiul de prelucrare. Chiar spălăm acele vase binoclu, vase de cult, pentru că ele nu sunt funcționale, nu au un fund. Am descoperit câteva statuete foarte frumoase pe care colegii mei o să le curețe și o să le interpreteze din punct de vedere arheologic. Este posibil ca această locuință de mari dimensiuni, care ar avea mai multe camere sau care sunt mai multe locuințe dispuse spate în spate, să fi aparținut conducătorului acestei așezări, acestui trib. Poate fi un templu. Este prematur încă să ne pronunțăm. Cert, este una dintre cele mai mari descoperiri de până acum în arheologia românească și europeană aș spune”, a afirmat directorul Muzeului Județean Botoșani, Aurel Melniciuc.

Situl arheologic se întinde pe o suprafață de circa 25 de hectare și se află exact pe malul râului Prut, în coada Barajului Stânca-Costești. Cercetările la acest sit au început în 2016, după ce s-a făcut o scanare arheo-magnetică a zonei respective. Jumătate din întinderea acestui sit a fost distrusă ca urmare a acoperirii cu apele acumulării Stânca-Costești.

 

Directorul Muzeului Județean Botoșani, citat de Obiectiv de Suceava, că anul trecut a avut loc o datare radio-carbon a unora dintre elementele descoperite în situl respectiv, iar rezultatul a indicat o vechime a așezării de circa 4.100 de ani înainte de Hristos, ceea ce ar însemna că aceasta ar fi fost construită în urmă cu peste 6.000 de ani.

 
download from google play download from apple store