Nevestele de milioane ale demnitarilor

 

Parlamentar, prefect, primar ori doar vice, nu e suficient să ai o astfel de funcţie pentru a cîştiga mai bine decît partenera de viaţă. O dovedesc chiar deţinătorii de la Botoşani a unor astfel de demnităţi publice. Cel puţin oficial cei mai importanţi oameni ai judeţului sunt mai prost plătiţi decît soţiile şi aduc mai puţini bani în casă.
neveste
Soţia viceprimarului – peste jumătate de miliard din chiria unui garaj devenit cafenea şi apoi florărie
Elocvent este cazul viceprimarului Florin Ghiorghiţă. Măcar teoretic, soţia acestuia reprezintă principalul „finanţator” al familiei. familia GhiorghitaAstfel, în 2009, Isabela a cîştigat numai din închirierea unui spaţiu 60.000 de lei, în condiţiile în care Florin a contribuit la bugetul celulei de bază a societăţii cu nici 40.000 de lei, reprezentînd salariul aferent funcţiei publice pe care o ocupă. Şi asta nu este tot. Isabela este director al unui punct de lucru Lukoil România, calitate în care este probabil foarte bine remunerată. „Prost nu mă simt, dar nu mă simt nici confortabil”, spune viceprimarul despre faptul că partenera de viaţă aduce în unele perioade mai mulţi bani în casă. Veniturile din chirie sunt de pe urma clădirii de lîngă sediul PDL în care a funcţionat o cafenea, iar acum o florărie, însă, potrivit viceprimarului, acestea s-ar fi diminuat considerabil faţă de acum doi ani. „În 2009 într-adevăr aşa au fost, dar acum nu mai sunt atît de mari, sunt mult mai mici. S-a renegociat chiria şi acum se plăteşte ceva mai mult simbolic. Oricum, sunt mult mai mici veniturile decît în 2009”, a afirmat Florin Ghiorghiţă. Asta şi din cauza reducerii salariilor bugetarilor: „să ajungă un viceprimar să ia un salariu de 20 de milioane… ”. Imobilul în cauză are însă o istorie aparte. Construcţia acestuia a început într-unul din precedentele mandate de viceprimar ale lui Ghiorghiţă. La început el a solicitat autorizaţie pentru amenajarea unui garaj, lucru care n-a mirat prea multă lume atît timp cît zona este plină cu astfel de construcţii. Numai garaj n-a ieşit însă de acolo. S-a ridicat un imobil cu etaj, motivul prezentat de vice fiind că trebuie să amenajeze nişte birouri soţiei sale care urma să termine facultatea. Isabela şi-a finalizat studiile, însă a ajuns angajată la Lukoil, iar clădirea a fost închiriată unei societăţi care administra o cafenea, iar ulterior alteia care se ocupă de comercializarea florilor. Oamenii politici din botoşani l-au acuzat pe Ghiorghiţă în mai multe rînduri că el este cel care, în realitate, conduce respectiva florărie şi că vinde cantităţi importante tocmai Primăriei Botoşani.  
Prima d-nă a Botoşanilor, director de hotel într-o afacere cu mall şi Primărie
Cel puţin în plan teoretic şi şeful său se află într-o situaţie asemănătoare. Din salariul de primar Cătălin Flutur a cîştigat mai puţin decît soţia acestuia. farmacieAstfel, în timp ce el a fost plătit cu 45.911 lei, Gabriela a primit ca manager al Hotelului Rapsodia 63.555 de lei. Ca şi în cazul viceprimarului, şi veniturile obţinute de soţia primarului au o poveste cel puţin interesantă. Ea a devenit manager al SC Rapsodia SA, firmă care administrează hotelul cu acelaşi nume. În 2006 omul de afaceri ieşean Dănuţ Prisecariu a achiziţionat hotelul, iar director al acestuia a devenit Gabriela Flutur. „Noi nu avem nici timpul, nici capacitatea să facem recrutare de personal şi atunci lucrăm cu firme de head hunting. Există o firmă internaţională de head hunting în Iaşi care a avut temă să ne angajeze tot ce înseamnă poziţie de conducere, de la nivel bucătar şef pînă la şef de unitate şi de la contabil şef pînă la director executiv. Pentru Rapsodia această firmă a făcut interviurile, firma a ales şi a făcut, la final, nişte propuneri”, explica atunci Prisecariu cum a ajuns soţia primarului să îi conducă hotelul. Coincidenţă însă, după ce Gabriela Flutur a dobîndit funcţia, o firmă controlată tot de Dănuţ Prisecariu a cîştigat o licitaţie organizată de Primăria condusă de Cătălin Flutur pentru un teren din centrul oraşului pe care a început să construiască un mall, însă unde lucrările au stagnat odată cu criza imobiliară şi sunt departe de a se finaliza. „Am câştigat terenul în urma unei licitaţii. Nu ştiu dacă aţi observat, dar la Botoşani s-a făcut o licitaţie. La primul termen am fost singurii participanţi, apoi s-a organizat o altă licitaţie pe care am câştigat-o noi. Dacă ar fi fost vreo înţelegere cu cineva, în vreun fel sau altul, nu se făcea licitaţie. Făceai o asociere cum s-a făcut la Iaşi şi atunci nu mai riscai nimic. Luai din prima terenul la preţul de evaluare şi nu te mai durea capul”, a mai spus Prisecariu. 
Edilul şef a fost însă „salvat” de o poliţă de asigurare şi de indemnizaţia de membru al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, din cele două surse ajungînd la un venit anual de puţin peste 67.000 de lei. Prima d-nă a municipiului este însă şi unic deţinător de părţi sociale la SC Farmaplus SRL, societatea care administrează farmacia „Sfînta Maria” din cartierul Griviţa. Firma în cauză are o cifră de afacere anuală în jurul a 15 miliarde de lei vechi: 1,5 milioane de lei în 2007, 1,7 milioane lei în 2008 şi 1,6 milioane lei în 2009. Dacă în 2007 a înregistrat un profit de peste jumătate de miliard de lei vechi, în următorii doi ani a intrat pe pierdere, care a oscilat în jurul a 70.000 de lei. Cu toate acestea numărul angajaţilor a crescut de la trei în 2007 la zece în 2009. 

Partenera de viaţă a prefectului consultă într-o fostă cramă, la un fost senator PSD
La acelaşi nivel oficial nici chiar primul reprezentant al Guvernului în judeţ nu se poate lăuda că face mai mulţi bani decît soţia. Cel puţin acest lucru s-a întîmplat în 2009. EcomedAtunci, din leafa primită ca secretar general adjunct al Ministerului Administraţiei şi Internelor şi ulterior ca prefect, Cristian Roman a adunat 72.343 de lei, în timp ce Carmen Roman a avut ca medic al secţiei ORL din cadrul Spitalului Judeţean venituri de 65.012 lei. La salariul de la „Mavromati” s-au adăugat însă şi 13.610 lei proveniţi din cabinetul medical individual pe care soţia prefectului l-a avut deschis în strada Primăverii. Acesta a funcţionat mai întîi în blocul în care a locuit familia prefectului pînă ce să îşi ridice o vilă, iar de cîteva luni s-a mutat într-un alt spaţiu, în care şi-a desfăşurat activitatea o bună perioadă de timp o cramă de pe firma SC Cristianu Impex SRL la care prefectul este unic asociat. Societatea în cauză s-a ocupat ani buni de comercializarea vinului, avînd deschise crame în mai multe locaţii din municipiul Botoşani, una chiar în strada Primăverii. Acum acolo firma Ecomed, controlată de Nelu şi Mihaela Pujină, foşti senator PSD, respectiv ex-inspector şef al Inspecţiei Sanitare de Stat, au deschis un punct de lucru unde se eliberează avize medicale auto, se efectuează consultaţii medicale de specialitate şi se recoltează analize. Pe lista medicilor care oferă consultaţii se regăseşte şi dr.Carmen Roman, medic specialist ORL. 
Soţie de deputat, director adjunct la firma condusă de nevasta consilierului parlamentarului

Nici pentru şeful interimar al PDL Botoşani situaţia nu este una tocmai diferită. În ciuda statutului de parlamentar Daniel Humelnicu, măcar pe hîrtie, contribuie cu mult mai puţini bani la bugetul familiei decît soţia. familia MacaletiAstfel, în urmă cu doi ani, acesta a avut venituri de 81.530 lei, în timp ce soţia Coca, din activitatea notariatului pe care îl are deschis în centrul oraşului, a înregistrat venituri de 356.380 de lei. Soţiile mai bine plătite decît bărbaţii nu constituie însă doar apanajul demnitarilor aflaţi la putere. Maria Macaleţi a cîştigat, cel puţin în 2009, mai bine decît Costică Macaleţi. În calitate de director comercial la Serconf ea a fost plătită cu 57.525 de lei, în timp ce deputăţia i-a adus soţului ei 57.062 de lei. „Este director la Serconf şi acesta îi este salariul”, a afirmat la început demnitarul social-democrat, după care a glumit: „aşa îmi vine uneori o ciudă, că îmi vine să plec de acasă”. Şi aici e poveste cu tîlc. Director general al societăţii de confecţii este Manuela Zarug, fost consilier judeţean PSD. Soţul acesteia, Alexandru, a fost consilier al lui Macaleţi în perioada în care acesta a fost prefect, după care a activat la cabinetul parlamentar al acestuia cînd PSD-istul a devenit deputat. Anul trecut soţii Zarug au demisionat din PSD, Alexandru a rămas astfel şef la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor deşi social-democraţii au trecut în opoziţie, iar Manuela a intrat în UNPR, unde a devenit preşedinte al organizaţiei judeţene.

Senatorii Marcu şi Câmpanu, afaceri în familie

Soţiile celorlalţi doi senatori de Botoşani nu aduc mai mulţi bani în casă decît bărbaţii, dar nici nu au venituri de lepădat. Astfel, pe lîngă salariul de la Consiliul Judeţean, Luminiţa Marcu a încasat din chirii în urmă cu doi ani aproape un miliard de lei vechi. „Suntem coproprietari ai unor spaţii comerciale, exact ca la un apartament avem fiecare cîte 50% şi de aceea veniturile noastre din închirieri sunt egale”, ne-a declarat Gheorghe Marcu. Liderul judeţean al social-democraţilor a fost plătit de Senat cu 68.893 în urmă cu doi ani, bani la care s-au adăugat cei obţinuţi din chirii şi dividendele de la SIF Moldova. Actualul parlamentar a fost ani buni director tocmai la reprezentanţa Botoşani a SIF Moldova, în timp ce în spaţiile actualmente închiriate au funcţionat magazine alimentare cu sigla „M 48”. Ele au fost însă închise după 2004, cînd PSD a trecut în opoziţie, Marcu preferînd să le închirieze. 

Liviu Câmpanu dă consultaţii, Minodora Câmpanu administrează cabinetul la care acesta practică medicina. Cei doi sunt acţionari la SC Medas SRL, societate la care senatorul a declarat venituri de 9.677 de lei, iar soţia de 12.516 lei. Cabinetul funcţionează la Darabani, a ajuns în 2009 la zece angajaţi, o cifră de afaceri de 324.112 lei şi un profit de 96.274 de lei. Implicarea soţiei nu reprezintă o noutate pentru familia Câmpanu. În 2008, cînd PNL era la putere, iar Liviu Câmpanu deţinea funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene liberale, soţia acestuia a devenit consilier pe probleme economice al prefectului. Atunci s-a motivat că îl ajută pe probleme economice pe prefect… prefect care era tocmai ecnomist de profesie, fost, printre altele, director al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice şi inspector al Curţii de Conturi.
  
Cît au cîştigat soţiile demnitarilor în 2009

 NUME SURSE
VENIT
 Coca Humelnicu
notariat
356.380
 Carmen Roma
medic Spitalul Judeţean
cabinet individual
 78.622
 Luminiţa Marcu
 consilier CJ
chirii
dividende
 66.163
 Gabriela Flutur
 salariu SC Rapsodia SA
 63.555
 Maria Macaleţi
 salariu SC Serconf SA
 57.525

*Sumele sînt exprimate în RON

Sergiu BĂLĂŞCĂU