Teza falsificată a beizadelei primarului: Alți copii de șmecheri găsiți și ei pe ”nașpa”

Şcoala Gimnazială Plopeni pare să fi fost epicentrul mafiei tezelor falsificate la Evaluarea Naţională. După de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au demarat o anchetă şi au constatat o serie întreagă de nereguli vizavi de tezele la limba română şi matematică ale elevului Ştefan Lungu, nimeni altul decât fiul primarului din Salcea, Ilie Lungu, mai nou există indicii şi despre alte falsuri.

 

Alte teze falsificate

Potrivit unor surse, până în prezent s-au descoperit alte cinci teze falsificate în perioada 2013-2015, iar principalele suspiciuni se îndreaptă spre Nicoleta Zettel, directoarea de atunci a Şcolii Gimnaziale Plopeni. Printre cei care au beneficiat de serviciile şi bunăvoinţa Nicoletei Zettel ar fi colegi, dar şi oameni influenţi din oraşul Salcea.

 

Practic, frauda din acest an de la Evaluarea Naţională este doar o continuare a unui sistem de tip mafiot care începuse să dea roade. După câte se pare, şi în celelalte cinci cazuri din anii precedenţi Nicoleta Zettel a scris tezele la limba română ale elevilor pe care i-a ajutat.


Datele concrete despre comiterea celorlalte cinci falsuri se pare că au fost adunate deja, iar DNA Suceava a extins urmărirea penală în cazul fostei directoare a Şcolii Gimnaziale Plopeni. În şcoala din Plopeni se ştia despre îndeletnicirile Nicoletei Zettel.


Interesant este că activitatea dubioasă a Nicoletei Zettel era un subiect de bârfă la modă în şcoala din Plopeni. Asta rezultă şi din stenogramele aflate la dosar. Despre acest aspect vorbește inclusiv Mihai Gîză, profesorul cu care Zettel a conlucrat pentru „într-ajutorarea” fiului primarului din Salcea.

Convorbire înregistrată


O convorbire înregistrată între Mihai Gîză şi directorul de astă-vară al Şcolii Gimnaziale Salcea, Cătălin Huţu, este elocventă în acest sens:
 

„Huţu: Dacă nu era, deci, dacă nu era nota aia de 10...
Gîză: ... păi, aici a fost toată chestia...
Huţu: ... nu cred că bătea la ochi...
Gîză: Un 7, un 8, băi, ei... al dracului...
Huţu: Nu pot să-mi dau seama cum Nicoleta n-o reuşit să-şi...
Gîză: ... ea a mai făcut chestii de tipul ăsta... şi Doamne fereşte dacă transpiră!
Gîză: ...şi ea a mers cu ideea că... eu o bănui de mai mult, de mult ştiu eu chestia asta... dar nu ştiu cum am intrat eu în sistemul ăsta, fără... ea a vrut să facă perfect, na... să fie ea..., ştii, ea vrea să fie cea mai mare, na, cum sunt femeile, în general. Ele vor să fie primele... şi uite, uite că a greşit aicea... amu, ea spune că n-o ştiut, dar, după război, ce să mai spună?”
 

Zettel a scris teza fiului primarului din Salcea în toaleta şcolii din Plopeni Din declaraţiile date de Cătălin Huţu în faţa anchetatorilor rezultă că Nicoleta Zettel a încercat să fie cât mai prudentă, pentru a nu atrage bănuielile altor persoane. Interesant este şi unde s-a schimbat lucrarea, pentru că iniţial s-a acreditat ideea că totul s-ar fi petrecut la Botoşani. Fals, şi asta pentru că schimbul a avut loc în sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, înainte ca tezele să fie predate în vederea transportării lor la centrul de corectare de la Botoşani.


„În timp ce ne aflam la rând, poliţista s-a îndepărtat şi s-a dus să vorbească cu nişte colegi, moment în care Zettel Nicoleta mi-a spus că a scris lucrarea lui Lungu Ilie (n.a. - se referea la teza fiului primarului) în toaleta centrului de examen de la Plopeni, spunându-mi că a încercat tot timpul să se ferească de secretara Curcă, care este mai curioasă din fire. La scurt timp, Zettel Nicoleta mi-a dat rapid o carte în care se afla teza scrisă pe numele elevului Lungu Ştefan. Eu imediat am băgat cartea în geantă, unde se afla şi plicul cu lucrări, am mers apoi în toaleta Liceului Nr. 2, una din internat cred. Nu ştiu dacă m-a observat poliţista. Apoi am scos rapid lucrarea din carte, am rupt sigiliul în care se aflau lucrările, am scos teza reală a elevului Lungu pe care am introdus-o în geantă şi am introdus lucrarea contrafăcută în plicul cu celelalte lucrări. Am sigilat înapoi plicul şi l-am ştampilat cu ştampila pe care o aveam asupra mea. Ulterior, m-am dus din nou la rând unde doamna Zettel îmi ţinea rândul, iar mai apoi am predat lucrările”, este declaraţia lui Cătălin Huţu.
 

Control judiciar pentru încă 60 de zile


Zilele trecute, anchetatorii au prelungit măsura controlului judiciar cu încă 60 de zile pentru toţi inculpaţii din dosar. Este vorba de Ilie Lungu, primarul oraşului Salcea, care este cercetat pentru patru acuzaţii. Faţă de acesta s-a început urmărirea penală pentru comiterea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, dare de mită (două fapte) şi constituire de grup infracţional organizat. Fosta directoare a Şcolii Gimnaziale Plopeni Nicoleta Zettel este acuzată de aderare la grup infracţional organizat, luare de mită, complicitate la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fals în înscrisuri oficiale, uz de fals şi sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, la care se adaugă noile infracţiuni de la cele cinci teze falsificate în anii precedenţi.

 

Aceleaşi acuzaţii i se aduc şi profesorului de matematică Mihai Gîză, în timp ce Mariana Raţă, femeia de serviciu de la Şcoala Plopeni, este cercetată pentru aderare la grup infracţional organizat, complicitate la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, complicitate la fals în înscrisuri oficiale, complicitate la uz de fals, complicitate la sustragerea sau distrugerea de înscrisuri.

 

În acest dosar mai are calitatea de inculpat şi Cătălin Huţu, fostul director a Şcolii Gimnaziale Salcea, dar faţă de acesta nu s-a luat nici o măsură restrictivă.După instituirea măsurii controlului judiciar, pe lângă măsurile clasice de a se prezenta la poliţie săptămânal şi de a nu lua legătura cu martorii, faţă de Nicoleta Zettel şi Mihai Gîză s-au luat şi alte măsuri.
Zettel are interdicţia de a exercita activitatea de director de unitate şcolară, precum şi profesia de profesor de limba şi literatura română, în exercitarea cărora a săvârşit faptele. Interdicţia de a-şi exercita profesia a fost instituită şi faţă de Mihai Gîză, cu menţiunea că acesta s-a pensionat între timp.
 

Cum a ajuns un elev mediocru să primească note foarte mari


Ancheta DNA Suceava a plecat de la o sesizare prin care se semnala că una dintre lucrările de la Evaluarea Naţională ale fiului primarului din Salcea ar fi fost înlocuită. Suspiciunea viza teza la limba română, la care Ioan Ştefan Lungu a primit nota 10.00, în condiţiile în care în cei patru ani de gimnaziu nu s-a dovedit un elev strălucit, iar la simulările pentru Evaluarea Naţională nota a fost de-a dreptul catastrofală.
Ulterior, s-a constatat că şi cea de-a doua teză, la matematică, la care a obţinut nota 8,25, a fost scrisă de altcineva, iar apoi înlocuită. Cu cele două note, Ioan Ştefan Lungu s-a plasat în fruntea clasamentului absolvenţilor şcolii din Prelipca. Ca fapt divers, fiul primarului din Salcea a terminat cei patru ani de gimnaziu cu media 7,96, cu mult mai mică decât media de la Evaluarea Naţională.

 

Din ancheta derulată ulterior s-a constata că teza la română a fost scrisă în toaletă de directoarea Şcolii Gimnaziale Plopeni, Nicoleta Zettel, în timp ce la matematică sarcina i-a revenit profesorului Mihai Gîză.
Media de admitere în liceu a elevului Lungu a fost 8,83, punctaj ce i-a permis să intre la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, secţia Ştiinţe Sociale, prima lui opţiune în ceea ce priveşte admiterea la liceu.
Între timp, notele lui Ioan Ştefan Lungu au fost anulate, iar el a primit nota 1 pentru ambele teze, fiind totuşi admis la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava.
 

Şi doi poliţişti sunt suspecţi în acest dosar


Ancheta în acest dosar vizează şi doi poliţişti, respectiv subcomisarul Claudiu Olariu, care în luna iunie, când s-a derulat Evaluarea Naţională, era şef al Poliţiei Salcea, dar şi un subaltern al său de la acea vreme, inspectorul Marius Grigoraş. Cei doi ar fi declarat, în fals, că poliţiștii au supravegheat transportul tezelor de la Şcoala Gimnazială „Aurel Stanciu” Salcea la Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava. Mai exact, Grigoraş ar fi declarat că a însoţit transportul cu tezele de la Evaluarea Naţională de la Salcea la Suceava, când, în realitate, nu a făcut acest lucru. Minciuna ar fi fost „validată” de şeful său de la acea vreme, subcomisarul Claudiu Olariu. (Sursa: Monitorul de Suceava)