Nechifor minţit de minister, plângeri cu lipsa avioanelor pentru miei

 

A luat cuvântul la punctul de dezbateri din cadrul comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor întrunită astăzi la Botoşani în sala Nicolae Iorga a Palatului Administrativ şi Ionică Nechifor, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Moldoovis. El a cerut mai multe lămuriri cu privire la lipsa de finanţare din rândul staţiunilor de cercetare şi s-a plâns de infrastructura din România care nu-i permite exportul de ovine.

"Să văd cine mă minte de trei ani de zile"

Ionică Nechifor a menţionat că România este singurul stat din UE care nu susţine resursele genetice şi conservarea acestora. El a declarat că de aproximativ trei ani de zile sunt lansate numai promisiuni cu privire la alocarea de fonduri pentru cercetare, însă acest lucru nu se întâmplă şi în realitate. „O să ajung din nou la Ministerul Agriculturii să văd cine mă minte de trei ani de zile. Sper să se concretizeze promisiunile cu finanţarea”, a declarat Ionică Nechifor.
De asemenea, el a mai ridicat şi problema exporturilor pe care le face ţara noastră pe linia ovinelor şi caprinelor. „Dacă mă refer la piaţa cărnii de oaie şi capră vreau să vă spun că România la ora actuală, la efectiv de ovine şi caprine, este pe locul 4 în UE. Deci potenţialul acestui sector este extraordinar de mare. Nu înţeleg de ce nu este o prioritate pentru noi ca şi stat, deşi am semnalat lucrul acesta de foarte multe ori. Sunt probleme în ceea ce înseamnă piaţă de desfacere, noi exportăm în jur de 30% pe piaţa UE”, a mai spus Nechifor.

"Rasa karakul este căutate în ţările arabe"

El le-a cerut ajutor parlamentarilor în a fi susţinut pentru a exporta miei dat fiind faptul că ar trebui să facă numeroase drumuri la Bucureşti pentru a trimite animalele peste hotare, situaţie apropiată de limita imposibilului. „Avem cerinţe foarte mari către d-nii parlamentari care ştiu că au în responsabilitate sau au o relaţie cu statele arabe pentru că în zona Botoşani specificul rasei karakul este foarte căutată în ţările arabe. Ne este foarte greu să exportăm în acea zonă din mai multe motive şi unul de care m-am lovit anul acesta a fost infrastructura care nu ne-a permis să poată ateriza un avion pe unul din aeroporturile cele mai apropiate de Botoşani în aşa fel încât să putem exporta miei, nu am putut, deşi era vorba de o cantitate de 50.000 de capete”, a mai spus Nechifor care a declarat că a încercat un transport cu o aeronavă de pe aeroportul din Iaşi, dar care nu a fost posibil din cauza pistelor prea mici.
Mai mult decât atât, Ionică Nechifor a cerut deschiderea pe zona Moldovei şi a unor puncte sanitar veterinare în aeroporturi, dat fiind faptul că singurul de acest gen existent se află la Bucureşti, în Otopeni.
CITEŞTE:
Păreri de rău de la secretar de stat cu ferme comasate şi sisteme antigrindină