Nebunie la vămi : Aplicaţie online ca să eviţi aglomeraţia de Sărbători

Zeci de mii de români printre care și botoșăneni stabiliţi în străinătate care se întorc acasă de Crăciun au luat vămile cu asalt. Alte mii de români au pornit deja spre destinaţiile de vacanţă din Occident. Poliţia de Frontieră pune la dispoziţia turiştilor o aplicaţie online, cu ajutorului căreia poţi să afli în timp cum este traficul din vămi.

 

În ultimele zile punctele de trecere a frontierei, mai ales cele din vestul ţării, au înregistrat valori de trafic foarte mari. Este vorba de valori de trafic de cinci ori mai ridicate decât într-o zi normală. Pentru ca românii să nu petreacă multe ore prin vămi, Poliţia de Frontieră a suplimentat numărul agenţilor.  

 

„Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română a dispus toate măsurile aflate în competenţă pentru reducerea timpilor de aşteptare şi asigurarea unui control eficient şi operativ. În acest sens, au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului poliţiei de frontieră până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere, în funcţie de dinamica valorilor de trafic“, precizează Poliţia de Frontieră.

 

De asemenea, va fi folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei şi în cele mai aglomerate se vor utiliza toate arterele de control disponibile, în limita configuraţiei acestora. Numărul poliţiştilor de frontieră care acţionează zilnic la nivelul întregii frontiere este de peste 3.000 de agenţi, urmând a fi suplimentat cu efective de rezervă şi intervenţie.


Cele mai aglomerate vămi

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră recomandă tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

 

Punctele de frontieră cele mai aglomerate de Sărbători sunt cele de la graniţa cu Ungaria, Republica Moldova şi Bulgaria.

 

La frontiera româno-ungară sunt 11 puncte de trecere cu specific rutier - în total, sunt disponibile, atât  pe sensul de intrare în ţară, cât şi pe sensul de ieşire, câte 53 de benzi de control pe sens.

 

La frontiera româno-moldoveană sunt şase puncte de trecere a frontierei cu specific rutier - în total, sunt disponibile pe sensul de intrare în ţară 28 de benzi de control, iar pe sensul de ieşire 25.

 

Judeţul Galaţi
P. T.F. Oancea - Cahul
P.T.F. Galaţi - Giurgiulesti

 

Judeţul Vaslui
P.T.F. Albiţa - Leuseni

 

Judeţul Iaşi
P.T.F. Sculeni - Sculeni

 

Judeţul Botoşani
P.T.F. Rădăuţi-Prut - Lipcani
P.T.F. Stânca – Costeşti

 

Cum putem afla traficul din fiecare vamă

 

Poliţia de Frontieră le recomandă celor care plănuiesc să treacă graniţa în această perioadă să consulte aplicaţia online destinată monitorizării traficului la punctele de trecere a frontierei.

Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

 

Aplicaţia poate fi accesată de pe orice calculator sau terminal mobil cu acces la internet. Aici pot fi vizualizate punctele de trecere a frontierei, care sunt marcate, în funcţie de trafic şi timpii de aşteptare în culori diferite:

 

Verde - timp de aşteptare până în 30 minute;
Galben - timp de aşteptare între 30 - 60 minute;
Roşu - timp de asteptare peste 60 minute.

 

De asemenea, aplicaţia foloseşte Google Maps şi accesând tab-ul „Direcţie de mers“, se pot configura trasee spre un anumit punct de trecere a frontierei.

(Sursa – Adevărul)