Nebuloasă legislativă cu echivalarea educatorilor şi învăţătorilor

 

Miniştrii care s-au tot perindat în fruntea Ministerului Educaţiei „au reuşit” să producă o nebuloasă legislativă cu privire la statutul unor cadre didactice. Este şi cazul învăţătorilor şi educatorilor care au depus anul trecut dosare pentru a fi echivalaţi ca şi profesor învăţământ primar sau profesor învăţământ preşcolar.

La Inspectoratul Şcolar Judeţean au fost înregistrate aproximativ 300 de cereri de acest gen, însă lista transmisă ulterior la Ministerul Educaţiei a fost cel mai probabil „uitată” în vreun birou. Din luna a 11-a a anului trecut nu s-a mai dat vreun ordin de ministru ca măcar aceste cadre didactice să primească un certificat de echivalare. „Deşi ordonanţa prevedea ca termen luna noiembrie data la care trebuia să fie emis un ordin în urma căruia să fie echivalaţi oamenii aceştia ca profesori. Ori acum ei nu sun echivalaţi, nu s-a finalizat practic echivalarea. S-au făcut dosare, s-au trimis şi la minister, am auzit, poate există o hârtie la Inspectorat nu ştiu, că deşi persoanele din listă corespund criteriilor să fie echivalaţi dar nu a venit un ordin de ministru în acest sens”, a declarat Liviu Axinte, preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ.
Mai mult decât atât, şefii de la Bucureşti continuă să adopte acte normative pe bandă rulantă. De această dată, educatorii şi învăţătorii sunt trimişi la facultate pentru a-şi completa studiile însă în acelaşi timp li se cere şi absolvirea unui liceu de profil. „Acum există o discuţie legată de ordonanţa 92 care este dată în 19 decembrie referitoare la condiţii pe care trebuie să le îndeplinească învăţătorii şi educatorii pentru a fi profesori şi se reia ideea că în termen de şase ani aceştia ar trebui să absolvească studii superioare deşi în aceeaşi ordonanţă se modifică şi se stabileşte ca şi condiţie iniţială reapariţia Liceului Pedagogic”, a mai spus Liviu Axinte. Până una alta, sindicaliştii din educaţie susţin că sunt în aşteptarea unui nou act normativ prin care să fie modificată legea educaţiei şi prin care să fie reglementate unele prevederi care prezintă momentan o serie de sincope legislative.
CITEŞTE:
Sindicaliştii din educaţie prevăd o alocaţie sărăcăcioasă din PIB în 2013