Nebuloasă de sute de milioane după Zilele Eminescu

 

Neînţelegeri privind finanţarea de către Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) a manifestărilor organizate cu ocazia Zilei Culturii Naţionale. Sâmbătă 15 ianuarie 2011 România a sărbătorit pentru prima oară o astfel de zi şi nu este clar ce procent din suma alocată pentru acţiunile din toată ţara a ajuns la Botoşani.
Alegerea datei a fost motivată de faptul că 15 ianuarie este aniversarea naşterii lui Mihai Eminescu, cel care, după spusele lui Constantin Noica, a fost omul "cel mai deplin al culturii româneşti". Cu această ocazie MCPN a finanţat trei evenimente: prima ediţie a Galei Tinerilor Scriitori, la Bucureşti, cea de-a 42-a ediţie a Zilelor Eminescu de la Botoşani şi un spectacol de muzică şi poezie la Ploieşti. Suma totală alocată celor trei evenimente a fost, conform Mediafax, de 30.000 de euro, însă pentru acţiunile de la Botoşani s-ar fi repartizat doar 10% din această sumă, mai exact 12.000 de lei. Aceasta deşi autorităţile din judeţ au organizat cele mai ample manifestări culturale din ţară, desfăşurate în paralel la Cernăuţi, Herţa, Ipoteşti şi Botoşani, iar toţi cei prezenţi la acestea au recunoscut că Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia este cel mai important care se acordă în România. Practic, banii MCPN au fost folosiţi pentru achitarea cazării la hotel a oaspeţilor şi plata a două mese şi s-au dovedit insuficienţi, organizatorii rămînînd cu datorii. Reprezentanţii MCPN la Botoşani susţin însă că este vorba de o eroare. „Este o exagere, sunt 30.00 de lei, nu de euro, vă spun eu sigur. Cum să spui 30.000 de euro cînd în România se lucrează cu lei?”, ne-a declarat Dănuţu Huţu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional.
Premii din sponsorizări
Sigur este că premiul „Omnia”, în valoare de 2.500 de euro, a fost sponsorizat de două bănci, iar premiul „Prima”, de circa 3.000 de lei, de Consiliul Judeţean, prin Memorialul Ipoteşti. Restul manifestărilor s-au bazat pe sprijinul financiar al Primăriei Botoşani. Deşi invitat, ministrulKelemen Hunor nu a participat la Zilele Eminescu de la Botoşani, preferînd să îl trimită pe secretarul de stat Vasile Timiş. În schimb, UDMR-istul a trimis un comunicat în care arată că Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită sâmbătă, ar trebui să fie o zi a bucuriei şi că aniversarea naşterii lui Mihai Eminescu era, de mult, "piatra albă care marca, în calendar, reverenţa în faţa a ceea ce este bun, frumos şi nobil".