”Ne dorim foarte mult un copil” RĂSPUNSUL medicului pentru o botoșăneancă îngrijorată de diagnosticul primit

Întrebarea către medic a venit de la o botoșăneancă în vârstă de 35 ani, din Botoșani, care a fost diagnosticată cu o boală asociată frecvent cu infertilitatea.

 

Cristina O. este căsătorită de 7 ani și spune că nu a avut parte de nicio sarcină, ”deși atât eu cât și soțul meu ne-am dorit să avem copii”.

 

Dacă în primii ani nu a fost foarte îngrijorată de faptul că nu rămâne însărcinată, cu timpul această problemă a ajuns să o obsedeze, povestește botoșăneanca. Astfel că a decis să consulte un specialist.

 

”Prima dată am ajuns la un medic ginecolog în Botoșani, în urmă cu câteva luni. Am mers pentru că aveam dureri în timpul contactului sexual, dar și în timpul ciclului menstrual. Recunosc că m-am speriat, gândindu-mă să nu fie ceva foarte grav”, a scris femeia.

 

La medic a auzit pentru prima dată de endometrioză. Și că este foarte posibil ca aceasta să fie cauza pentru faptul că nu rămâne însărcinată. Însă, în ciuda tratamentului urmat după diagnosticare, problemele nu doar că nu au dispărut, dar nici nu a rămas însărcinată.

 

”Am făcut un tratament medicamentos însă încă mai am dureri și, evident, nici însărcinată nu am rămas. Mi-aș dori tare mult să știu dacă având endometrioză mă mai pot gândi să devin mamă, în condițiile în care ne dorim foarte mult un copil“, a încheiat botoșăneanca.

 

 

Medic: ”Da, vă puteți propune să deveniți mamă”

 

Răspunsul la problemele botoșănencei au venit de la dr. Monica Holicov, medic primar obstetrică-ginecologie, de Spitalul Universitar ”Cuza Vodă” din Iași.

 

„Da, vă puteți propune să deveniți mamă. Această împlinire a oricărei femei se poate realiza prin implicarea cuplului și profesionalismul medicului ginecolog. În primul rând trebuie să știți că endometrioza este o boală benignă, estrogen-dependentă, definită prin creșterea unor focare de endometru ectopic (focare de celule care se dezvoltă în afara uterului) în diverse organe şi țesuturi ale corpului. Această creștere ciclică a mucoasei duce la apariția durerilor din această perioadă, dispareunie (dureri violente în timpul contactului sexual, la femei) şi infertilitate, care afectează profund calitatea vieții. Gold standard în tratamentul endometriozei este considerat astăzi combinația dintre chirurgia conservatoare în scopul fertilității şi de medicamente inhibitoare în scopul întârzierii bolii”,

dr. Monica Holicov, medic primar obstetrică-ginecologie

 

Potrivit medicului Holicov, endometrioza se asociază frecvent cu infertilitate, chiar dacă femeile afectate au cicluri ovulatorii şi trompe permeabile.

 

”Impactul endometriozei asupra infertilităţii nu este totdeauna evident, iar mecanismul rămâne adesea ipotetic: cauze mecanice prin aderenţe, diminuarea stocului folicular, foliculogeneza alterată, transport tubar deficitar (transportul ovulului pe trompele uterine), alterarea implantării, efectul antispermatic, dureri violente în timpul contactului sexual, acea dispareunie, despre care vă spuneam, cu antrenarea tulburărilor sexologice. Deşi tratamentele endometriozei sunt eficace, aplicarea lor rămâne empirică, chiar contestată uneori. Endometrioamele sunt adesea îndepărtate pentru a îmbunătăţi fertilitatea spontană şi rezultatele tratamentelor ulterioare, de exemplu fertilizare in vitro”,

dr. Monica Holicov, medic primar obstetrică-ginecologie

 

Continuarea pe ziaruldeiasi.ro...

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store