Cum este posibil într-o țară normală ca după implementarea unei investiții de zeci de milioane de euro, nivelul de trai să scadă? Și totuși, la Botoșani este posibil. Și poate, acesta este și motivul pentru care rampa ecologică de la Stăuceni s-a deschis, după ani de scremete, într-o muțenie neînțeleasă și fără cravate și foarfeci pentru panglici inaugurale.
Marele proiect privitor la sistemul integrat de colectare de deșeuri pare să funcționeze cu efect de bumerang. Pentru buzunarele botoșănenilor, orășeni și țărani deopotrivă. Cu toții într-un viitor nu foarte îndepărtat vor fi nevoiți să plătească chiar și dublu pentru gunoi. În același timp, veniturile realizate nu vor înregistra o creștere substanțială. Obligațiile financiare, da.
Și nu sunt excluse nici situațiile în care localitățile județului să rămână în mizerie din cauza unor poticneli birocratice sau contractuale cu operatorii economici privați care ne vor strânge resturile.
Subiectul a fost dezbătut, pe toate părțile, timp de două ore, în cadrul ședinței Asociației de Dezvoltare Eco Proces la care au luat parte primarii. La final, lucrurile au rămas la fel.
”Noi municipiul Botoșani am intrat mai repede în această problemă care generează o multitudine de probleme, situații care încă nu au fost reglate foarte bine. Mă gândesc la colegii primari care se vor lovi abia acum de aceste probleme, o să aveți o chestie de bune practici cu ceea ce se întâmplă în municipiul Botoșani”
Cătălin Flutur, primar municipiul Botoșani
Edilul șef de la Botoșani a declarat că tariful perceput pentru colectarea deșeurilor va crea extrem de mari probleme primăriilor care vor trebui să colecteze banii de la cetățeni. În această taxă este inclusă partea de depozitare și cea de dezvoltare. Ultima va fi colectată de Consiliul Județean pentru amenajarea celei de-a doua celule din cadrul rampei.
”Nu avem reglată problema deșeurilor vegetale, nu avem reglementată încă foarte clar problema deșeurilor din construcții. Apelul meu este către dv. stimați colegi de a înțelege ce trebuie făcut. O să ajungeți în comune și nu o să aveți cum să strângeți banii. Și o să fim cumva îngropați în gunoaie și vă cer să explicați lucrurile astea”, a mai spus Cătălin Flutur.
Populația, mai ales cea din mediul rural nu este educată la acest moment să recicleze. Iar dacă în cadrul marelui proiect al sistemului integrat de management al deșeurilor a existat și o componentă privitoare la conștientizarea populației în acest sens, aceste campanii au fost probabil extrem de anemice la Botoșani și nu și-au atins scopul.
Tariful perceput pe rampă pentru preluarea deșeurilor este de 109,12 lei per tonă pentru gunoiul amestecat și 103,99 lei/tonă pentru cele reciclate.