Muzeografii de la Botoşani au găsit o metoda INEDITĂ de a populariza istoria veche în rândurile elevilor - FOTO

Una dintre cele mai misterioase civilizaţii de pe teritoriul României este „resuscitată“ la Muzeul Judeţean de Istorie din Botoşani.

 

La Muzeul Judeţean de Istorie din Botoşani a fost amenajat un atelier de pedagogie muzeală destinat elevilor. Mai precis, şcolarii învaţă cum să modeleze ceramică, după tehnicile folosite de olari acum 6.000 de ani. Şi asta în condiţiile în care cultura Cucuteni, renumită pentru ceramica sa pictată este un adevărat brand al Botoşaniului.

 

Muzeografii au găsitastfel  o metodă inedită de a populariza istoria veche în rândurile elevilor. Mai precis, pentru al doilea an consecutiv  şcolarii din judeţul Botoşani învaţă, cu ajutorul specialiştilor de la muzeu, tehnici străvechi de olărit, vechi de acum 6000 de ani, caracteristice în special eneoliticului.    

 

Tematica olăritului nu a fost aleasă întâmplător, în expoziţia permanentă a muzeului aflându-se un adevărat tezaur ceramic, aparţinând diferitelor faze ale culturii Cucuteni, un adevărat brand al judeţului.    

 

Proiect inspirat de cultura Cucuteni  

 

Judeţul Botoşani este renumit din punct de vedere arheologic mai ales pentru numărul mare de aşezări aparţinând culturii Cucuteni, descoperite pe teritoriul acestuia. Totodată la Botoşani de-a lungul timpului au fost descoperite numeorase obiecte de cult, vase din ceramică pictată, numeroase alte obiecte casnice aparţinând misterioasei şi impresionantei civilizaţii Cucuteni. De altfel ceramica este cea care impresionează în primul rând, iar numeroase exponante deosebit de frumoase şi interesante din cadrul acestei culturi se află expuse în expoziţia permanentă a Muzeului Judeţean de Istorie Botoşani.    

 

Pentru a populariza această civilizaţie în rândul elevilor, într-un mod plăcut şi practic, muzeografii de la Botoşani au demarat un proiect prin programul ”Şcoala altfel”, intitulat ”Istoria în mâinile tale”. Prin intermediul acestuia, elevi din tot judeţul împărţiţi în serii şi grupe au fost iniţiaţi de specialiştii muzeului în tehnicile de olărit folosite de cucutenieni acum aproximativ 6000 de ani. Elevii au învăţat tehnica de modelare a lutului, cu mâna, ridicare pereţilor vaselor prin colăcei succesivi şi apoi decorarea a vaselor realizate.   

 

Atelietre de pedagogie muzeală  

 

Primul program a înregistrat un succes deosebit, sute de elevi botoşăneni ajungând să cunoască aceste tehnici de olărit străvechi. Mai mult decât atât numărul de solicitări pentru organizarea acestor ateliere s-a înmulţit. Tocmai datorită numărului mare de solicitări reprezentanţii muzeului au amenajat un atelier de pedagogie muzeală, care să funcţioneze pe toată perioada anului. Evident, aceste ateliere au în continuare ca scop, în principal promovarea culturii Cucuteni într-un mod plăcut şi interactiv.

 ”Atelierele de pedagogie muzeală au ca scop completarea cunoştinţelor vizitatorilor, printr-o componentă practică, legată de expoziţiile din sălile Muzeului Judeţean Botoşani. La Muzeul de Istorie acestea se leagă de fascinanta Cultură Cucuteni, a ocupaţiilor oamenilor de acum 6 milenii, a căror urme de civilizaţie se află expuse. În Muzeul de Istorie a fost amenajată o sală dedicată acestor activităţi recreative, care a fost dotată cu materiale fireşti pentru desfăşurarea activităţilor interactive. Atelierele de olărit au ca scop învăţarea tehnicilor preistorice de modelaj şi fasonare a vaselor, fără a folosi roata olarului. Impactul asupra tinerilor care vizitează Muzeul de Istorie Botoşani este mare, aceştia devenind conştienţi asupra efortului de realizare a ceramicii neolitice. În egală măsură ateliere au nu doar scop de învăţare, ci şi unul recreativ, în care copiii şi tinerii interacţionează într-un mediu primitor.”, precizează muzeograful Adela Kovacs pentru ziarul Adevărul

 

 

Vezi AICI continuarea

(Sursă foto 1: Dor de Botoşani)

 

download from google play download from apple store