Începând cu 15 august 2015, în cadrul Campaniei de colectare de obiecte muzeale pentru Muzeul Vieții Cotidiene în Comunism (MuViCC), Asociația CulturEst va organiza periodic tombole cu obiecte donate, cu obiecte considerate a fi importante pentru construirea expozițiilor permanente ale MuViCC.
În acest an, MuViCC va proiecta, cu sprijinul unor arhitecți-scenografi și muzeografi, expoziții pe temele:
1. Reprezentarea (în secțiune) a unui apartament cu două camere - 42 metri pătrați;
2. Controlul populației de către Securitate;
3.Copilăria, tinerețea și anii de maturitate ai unui fruntaș în muncă în comunism;
4. La miting; manifestații publice în timpul comunismului;
5. Secvențe din copilăria părinților noștri;
6. Satul românesc la CAP;
Iată mai jos câteva serii de obiecte muzeale necesare pentru MuViCC:
Obiecte industriale: „Dacia 100”, ,,Lăstun”, motoreta „Mobra”, bicicleta „Tohan”, aparat de radio „Delta”, aparat TV anii 1960 ș.a. Obiecte de propagandă: steaguri, stegulețe, afișe, bannere cu lozinci, literatură de propagandă (congrese, alegeri etc.), ilustrații foto sau pictate, sculpturi, haine de paradă ș.a.
Uniforme și haine specifice: haine de miner, turnător, forjor, furnalist, halate de fabrică, salopete, uniforme de șoim, pionier, pregătire militară, ilustrații foto sau pictate, șepci, cravate ș.a.
Obiecte de apartament: mobilier românesc simplu, instalații de încălzit apa, de făcut cafea, de iluminat, obiecte de artă făcute în fabrici (bibelouri, țesături cu desene specifice), de artizanat (pânză, lemn, metale), sticluțe de parfum, ambalaje săpun, tablouri simple de epocă ș.a.
Obiecte din domeniul alimentar: obiecte artizanale de făcut conserve (legume, carne, sucuri, țuică), etichete specifice (pe borcane, pe cutii de conserve, pe sticle de suc), cutii de chibrituri ș.a.
Obiecte ale sistemului de opresiune: uniforme de milițieni, bastoane, echipament de pregătire militară, legitimații, rapoarte de partid, miliție, securitate, ilustrații ș.a.
Obiecte ce au aparținut unor personalități: agende de lucru, jurnale, scrisori, busturi, fotografii, acte oficiale ș.a.
Obiecte ce au aparținut fruntașilor (fruntaș în muncă, învățătură): diplome, medalii, scrisori de felicitare ș.a.
Filme documentare de epocă, ziare și reviste cu manifestări oficiale, cu evenimente speciale, scrisori cenzurate, de la securitate ilustrații, foto de epocă, picturi propagandistice, sculpturi, operă de artă ale unor artiști cunoscuți propagandiști ș.a. MuViCC, prin tombole organizate în direct, va oferi premii de 200 de lei pentru fiecare obiect special extras drept câștigător.
Pentru a mări această campanie de colectare, MuViCC solicită colaborarea altor organizații de voluntariat și de asemenea caută elevi care să lucreze ca voluntari pe timpul vacanței de vară. Elevii-voluntari vor participa la un curs de jurnalism, unde vor învăța cum se face un interviu filmat sau un mic reportaj despre obiectele donate, iar în luna octombrie a acestui an, vor participa la o conferință pe tema „Istoria comunismului românesc prin cunoașterea vieții cotidiene în comunism” și vor fi integrați în atelierul de proiectare de expoziții în viziunea MuViCC, sub îndrumarea unor specialiști cunoscuți.
”Voluntarii pentru instruire se pot adresa la punctele de colectare din Botoșani: Piața Mare și Pietonal Unirii sau la tel.: 0755.400.362 (Constantin Iftime), 0744.560.081 (Danuț Huțu) și 0754.386.098 (Răzvan Constantin Pascal)
În luna noiembrie, la deschiderea unei expoziții MuViCC , organizate la Muzeul de istorie din Botoșani, elevii-voluntari vor primi diplome de participare la activitățile de colectare de obiecte muzeale și de creare de expoziții MuViCC, diplome semnate de instituții naționale importante: Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, Facultatea de Istorie a Universității București, instituții partenere la proiectele MuViCC”, se arată în comunicatul de presă trimis redacției.
[[galerie-foto]]