Sunt două șantiere unde accesul echipelor de muncitori este atent monitorizat.
Sunt obiective de investiții realizate în cadrul Penitenciarului Botoșani, o unitate în care accesul este făcut cu respectarea anumitor reguli și proceduri.
Unitatea de detenție a demarat o investiție pentru construirea unui complex corecțional format din pavilion de deținere cu o capacitate de 320 de locuri de cazare și spații destinate activităților de autogospodărire, precum și un centru multifuncțional pentru Serviciul de Probațiune Botoșani.
Lucrările sunt desfășurate de firma ABC Con International iar investiția este estimată la o valoare de peste 30 de milioane de lei într-un termen de 24 de luni.
„S-a semnat contractul, s-a predat amplasamentul către constructor. S-a început organizarea de șantier, constructorul și-a adus tot ce trebuie materiale pentru a-și face organizarea de șantier și lucra pe 22 la branșamente de apă, canalizare și curent. Deci estimăm că, la începutul lui ianuarie, cred că de pe data de 8, vor începe efectiv lucrarea. Par constructori serioși, vedem cum o să decurgă lucrarea”,
cms. șef de poliție penitenciară Dumitru Daniel Pînzaru, director Penitenciarul Botoșani
Pe unul dintre șantierele deschise, lucrările sunt efectuate în apropierea sectorului de deținere a persoanelor private de libertate.
Și astfel, muncitorii trec zilnic printr-un filtru de verificări.
„Pe unul dintre șantiere e un pic mai complicat, pentru că i-am plasat în sectorul de deținere și asta înseamnă că trebuie să respecte acele reguli de acces, specifice unității de detenție. Nu foarte complicat, pentru că am încercat pe cât posibil să creăm un cadru care să nu-i pună dificultate, ei să-și poată face treaba. Pe cel de-al doilea șantier, în schimb, e mult mai ușor, pentru că e în afara perimetrului Penitenciarului, e un singur post de control acces ce gestionează traficul auto și persoanele, fără control de securitate. Nefiind în zona interioră”,
cms. șef de poliție penitenciară Dumitru Daniel Pînzaru, director Penitenciarul Botoșani
Reprezentanții Penitenciarului au creat un flux de acces pentru a nu întârzia foarte mult activitatea firmelor care lucrează în interior.
Și care au transmis liste cu numele tuturor persoanelor care lucrează.
„Îi vedem oricum, pentru că sunt înregistrați cu toții. Ne comunică în prealabil lista cu personalul ce urmează să desfășoare lucrări, pentru că suntem o instituție care are un anumit specific pe partea de siguranță și, automat, trebuie să știm cine este în interior sau în proximitate. Dar asta nu cred că le-a creat un disconfort”,
cms. șef de poliție penitenciară Dumitru Daniel Pînzaru, director Penitenciarul Botoșani
Al doilea constructor a transmis la rându-i o listă cu persoanele angajate care vor avea treabă pe șantier, formată din ingineri, maiștri, tehnicieni și personal de execuție. Ceea ce creează premiza că echipa este formată din profesioniști iar lucrările se vor încadra în termenul prevăzut în contractul cu finanțare norvegiană.