Moştenitorii de la Dracşani cer iazul şi noului prefect

 

Nouă reprezentanţi ai Asociaţiei „Obştea de cumpărare a lacului Dracşani” s-au adresat luni prefectului de Botoşani pentru a relua problema punerii în posesie a proprietarilor sau moştenitorilor cărora instanţele de judecată le-au recunoscut dreptul la 700 de hectare de luciu de apă.

Magistraţii au hotărât reconstituirea dreptului de proprietate a obştii, dar au fost nevoiţi să ţină cont de faptul că iazul Dracşani face parte din domeniul public al statului şi nu poate fi retrocedat pe vechiul amplasament. Din acest motiv, Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor a oferit asociaţiei alte iazuri şi lacuri din judeţ, care sunt în proprietatea privată a statului. Reprezentanţii proprietarilor din 1925 au solicitat astăzi prefectului tot vechiul amplasament. Obştea a demarat şi un proces la CEDO pentru circa 500 de hectare şi speră ca, măcar pe această cale, să reintre în posesia iazului Dracşani.   
Sfat prefectural
Prefectul judeţului a ţinut să explice celor nemulţumiţi că nu poate lua o decizie în afara hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile şi că nu este de competenţa Instituţiei Prefectului trecerea unui teren din domeniul public al statului, în cel privat. „În aşteptarea deciziei CEDO, dvs. pierdeţi ani de zile de folosire a unor lucii de apă. Sfatul meu este să optaţi acum pentru suprafeţele pe care comisia judeţeană  vi le pune la dispoziţie. După decizia CEDO veţi putea reconsidera modul în care să procedaţi”, a explicat Adrian Constantinescu, prefectul judeţului. Reprezentanţii obştii şi-au exprimat intenţia de reveni cu un răspuns oficial privind suprafeţele pentru care ar putea opta.
CITEŞTE ŞI:
 Protest la Prefectură, cîţiva bătrîni ameninţă că se urcă pe clădire