Audit la ”TBC”: Pază de la Suceava & mașină de spălat din Italia recepționată înainte să ajungă la Botoșani - DOCUMENT

Noul manager de la Spitalul de Pneumoftiziologie din subordinea municipalității botoșănene a preluat conducerea unității medicale de la începutul acestei luni și susține că a găsit lucruri făcute sub sau la limita legalității. În completarea celor afirmate, are ca instrument justificativ un raport de audit pentru activitatea din anul 2020.

 

„Am găsit o situație destul de ciudată”

 

Costel Lupașcu susține că are o activitate de 23 de ani în sistemul sanitar, din care peste patru din postura de președinte al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) și astfel, implicit, experiența necesară pentru a gestiona un management în fruntea unui spital.

 

 

„Știu ce înseamnă activitatea unui spital”, a arătat noul director care a dezvăluit că a avut parte de surprize după ce și-a început activitatea la „TBC”.

 

 

„De când am venit, de la data de 1 februarie până în prezent, vreau să vă spun că, din păcate, am găsit o situație destul de ciudată și în ceea ce privește documentele care au fost emise de această unitate sanitară, dar și de modul de lucru pe care l-am găsit aici. Foarte mulți angajați în ultima perioadă au fost stresați, amenințați, oamenii sunt timorați și vreau în primul rând să schimb această modalitate de lucru”,

Costel Lupașcu, manager interimar Spitalul de Pneumoftiziologie

 

 

 

La preluarea unității spitalicești era deja în derulare un audit comandat de Primăria Botoșani pe patru linii: bugetar, financiar-contabil, achiziții publice și resurse umane.

 

Control financiar care a scos la iveală o serie de nereguli ale precedentei conduceri. În special, vorbim despre contracte de prestări servicii încheiate pe perioada pandemiei, cu precădere în lunile aprilie și mai când România „a fost închisă”.

 

Respectivul raport face trimitere la aproximativ 10 astfel de contracte a căror valoare totală depășeste suma de 400.000 de lei.

 

„Era în derulare la nivelul spitalului o activitate de audit a Primăriei municipiului Botoșani care audita activitatea din anul 2020. Și ieri (joi, 18 februarie 2021 nota red.) chiar echipa de audit ne-a lăsat un raport în care, sincer vă spun, sunt lucruri destul de serioase, lucruri destul de grave în ceea ce privește activitatea fostei conduceri și cu siguranță vom lua toate măsurile în ceea ce privește, în primul rând îndreptarea pentru ceea ce s-a făcut mai puțin corect și o spun domniile lor chiar și nelegal. Cu siguranță va fi anunțată și Curtea de Conturi și dacă va fi ne îndreptăm prin toate mijlocele, pe civil sau penal, cu siguranță nu vom ezita”,

Costel Lupașcu, manager interimar Spitalul de Pneumoftiziologie.

 

Noul director, cu raportul în față, a vorbit despre cheltuirea sau angajarea nelegală a banului public și a concluzionat că, în final, „cine a greșit nu are decât să plătească” și că nu este exclusă sesizarea și a altor instituții competente să verifice aceste aspecte, inclusiv cele de cercetare penală.

 

Pază de la Suceava

 

Spre exemplu, unul dintre contractele care au făcut obiectul verificărilor echipei de auditori face referire la angajarea unui operator pentru asigurarea serviciilor de pază.

 

În trecut, angajații din cadrul spitalului erau cei care asigurau serviciul de pază (fochiști sau zidari). Ba chiar a existat și un referat semnat de fostul manager Cristina Bahrin, prin acest document ea solicitând angajarea „a cel puțin un post la poartă și unul la întreținere”.

 

Managerul a aprobat referatul cu mențiunea „solicităm ofertă servicii pază umană la poartă” și în aceste condiții, pe 7 decembrie 2020 unitatea solicită și achiziția directă „servicii de pază umană” prin catalogul electronic. Singura ofertă a venit de la o firmă din Suceava cu o valoare de 9.850 de lei fără TVA, tariful orar rezultat fiind de 20 de lei, cu TVA.

 

Auditorii au constatat faptul că tariful pe oră cu un angajat al unității era de doar 13,10 lei / oră, cu o diferență de 6,90 lei.

 

 

 

„Au fost externalizate servicii de pază fără a fi respectate procedurile legale. Adică, dintr-o dată a fost externalizat serviciul, fără să existe o consultare, fără să existe avize, fără să existe aprobări de la ordonatorul principal de credite, fără să existe o estimare dacă într-adevăr cheltuiala este mai mare sau mai mică. S-a angajat acest serviciu în luna decembrie cu o sumă modică, s-a făcut contract, iar actul adițional este de trei ori mai mari decât contractul”,

Costel Lupașcu, manager interimar Spitalul de Pneumoftiziologie

 

Contractul ar putea fi declarat „nul de drept” doarece operatorul privat nu îndeplinea la vremea respectivă condițiile prevăzute de lege pentru a asigura paza de obiective, în dosarul de achiziție nefiind anexată și polița de asigurare de răspundere civilă profesională. Mai clar, nu era autorizată pentru a presta un astfel de serviciu.

 

Un alt contract face referire la...

 

Mașină de spălat cu capacitate de 30 kg

 

Achiziția, conform raportului auditorilor Primăriei, a fost realizată fără licitație pe SEAP având în vedere că valoarea achiziției este mai mică de 100.000 de lei.

 

Pe de altă parte, în cadrul procedurii nu s-au consultat trei oferte, la dosar nu a existat un referat de necesitate, notă de estimare sau caiet de sarcini care să prevadă caracteristicile bunului achiziționat.

 

Mai mult, pentru această achiziție care se cerea „în regim de urgență” s-a solicitat aprobarea ordonatorului principal de credite, în speță Primăria Botoșani pentru o mașină de spălat cu alte caracteristici, respectiv cu o greutate de 25 de kilograme la prețul de 65.132 de lei fără TVA. Iar în realitate s-a optat pentru una de 30 de kilograme la prețul de 71.411 lei fără TVA.

 

Plata obiectului achiziționat să fie făcută în două tranșe: 55.000 de lei prima, mașina urmând a fi adusă din Italia și diferența la livrare și montare. Pe lângă cele două tranșe de 53.430 lei / 31.550 lei prevăzute în contract a fost identificată și o altă sumă de 6.019 lei pentru cheltuieli de racordare, care nu era stipulată inițial.

 

Ultima sumă nu a făcut obiectul contractului, ceea ce duce la o angajare de cheltuieli fără documente justificative.

 

A rezultat o valoare pentru această achiziție de 84.979 lei, fără a mai lua în calcul și cheltuielile de racordare. Iar asta nu e tot.

 

Auditorii au găsit inclusiv un proces verbal de recepție asumat prin semnătură, înainte ca bunul achiziționat să existe fizic în unitate. Pe data de 8 februarie 2021 abia, mașina de spălat a fost livrată din Italia, în condițiile în care recepția a fost făcută anul trecut.

 

 

Amendă de la Poliția Locală

 

Și nu în ultimul rând a fost aplicată și o sancțiune din partea Poliției pentru lipsa certificatului de urbanism și a autorizației de construcție pentru o serie de lucrări executate de o firmă din Botoșani.

 

„În prima zi de activitate am găsit pe masă un proces verbal de amendă de la Poliția Locală prin care spitalul a fost amendat pentru o construcție care nu avea certificat de urbanism, nu avea autorizație sau aviz de construcție. A fost aplicată o sancțiune de 1.000 de lei cu măsuri de remediere”,

Costel Lupașcu, manager Spitalul de Pneumoftiziologie

 

 

Celelalte contracte de servicii au făcut referire la asigurarea securității bazelor de date și a informațiilor stocate în computerele spitalului, servicii de mentenanță sau achiziție de geamuri PVC.

 

Toate au fost făcute prin procedura de „achiziție directă” .

 

”S-au scuturat dosare, s-au refăcut, după ce a venit dl Lupașcu”

 

În replică la cele menționate, fostul manager a declarat că în toată perioada în care s-a aflat la conducere nu și-a dorit decât o eficientizare a activității și o îmbunătățire a condițiilor din spital.

 

 

„Eu încă sunt în concediu medical, nu am avut posibilitatea să discut absolut deloc cu auditorii. Sigur că inițial s-a spus că se va încheia controlul până în 31 decembrie. Înțeleg că ei au mai căutat și după 1 februarie, s-au scuturat dosare, s-au refăcut, după ce a venit dl Lupașcu. Eu nu am avut nicio posibilitate de a discuta și de a face lucruri. Doar atât am înțeles, că este un embargo, nimeni din angajații de acolo nu are voie să vorbească cu mine și pur și simplu ca să pot să-mi spun un punct de vedere ar trebui să văd exact toate lucrurile care s-au scris, pentru că aș vorbi în necunoștință de cauză”,

Cristina Bahrin, fost manager Spitalul de Pneumoftiziologie

 

 

Privitor la contractul pentru externalizarea serviciului de pază, Cristina Bahrin a arătat că decizia de a contracta o firmă privată a fost luată din considerații economice și dimpotrivă, prin această metodă au fost făcute economii la buget.

 

Iar asta având în vedere că valoarea contractului pe lună cu operatorul privat este de 14.000 de lei pe lună iar dacă s-ar fi folosit în continuare angajații spitalului ar fi reieșit o sumă de 28.000 de lei în condițiile în care salariul unui muncitor este de aproximativ 7.000 de lei iar paza trebuie să fie asigurată de patru oameni, trei în zilele de lucru, iar altul în weekend.

 

Cât despre mașina de spălat, achiziția a fost considerată necesară în condițiile în care s-a vorbit despre această cumpărare din urmă cu doi ani.

 

„Am făcut comandă și am contractat mașina. Am făcut contract, am cumpărat, după care ne-au sunat și ne-au spus că, dat fiind faptul că este luna noiembrie, iar Italia era blocată cu pandemia, iar importul era din Italia, acea mașină nu garantau că ajunge până la finele anului. Asta a fost discuția cu furnizorul. Și atunci noi am spus: bun, și ce facem? Noi avem o finanțare de la Primărie care trebuie să o închidem până la finele anului, cum procedăm?”,

Cristina Bahrin

 

Soluția oferită a fost de semnare a unui proces verbal de custodie, iar spitalul ar fi recepționat doar „custodia”. Iar acest demers a fost făcut pentru a nu se pierde finanțarea de la Primărie, pe bugetul anului 2020.

 

Cristina Bahrin a încheiat prin a arăta că poate explica fiecare neconformitate existentă în raportul de audit și că va face acest lucru imediat ce va intra în posesia unei copii.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

 

download from google play download from apple store