Morţi pe cale să fie… evacuaţi dintr-un cimitir din Leorda

 

Cimitirul azilului de bătrâni din Leorda în care se odihnesc circa 30 de creştini, toţi asistaţi social din centru, a fost revendicat de un moştenitor. Acesta a fost înfiinţat pe un teren donat de un boier în anul 2000, fără să se facă şi un act legal în acest sens. Între timp a apărut o moştenitoare care deţine o suprafaţă semnificativă de teren şi care cuprinde şi cimitirul azilului de bătrâni şi care doreşte înfiinţarea unei ferme agricole. O împiedică însă cimitirul.
Demersurile revendicative ale femeii au început încă din 2008,  însă s-au lovit mereu de  refuzul feţelor bisericeşti de a deshuma osemintele celor care se odihnesc în cimitir. Drept pentru care, zilele acestea proprietara terenului, se pare că a început să demoleze din iniţiativă proprie gardul care împrejmuieşte cimitirul. Acest lucru a ajuns şi în atenţia conducerii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în a cărei subordine se află Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Socială, Leorda. „Am fost informat astăzi şi de către şefa de centru şi de către preotul de la Biserica din centru că, un vecin care pretinde că are un titlu de proprietate a unui teren, culmea pe care se află cimitirul de la centrul Leorda doreşte să desfiinţeze acest cimitir, să strămute graniţele şi eventual să mute cadavrele de acolo”, a declarat Liviu Rădăşanu, director executiv DGASPC. Şeful acestei instituţii susţine că se va deplasa la faţa locului şi va încerca să poate discuţii cu autorităţile locale pentru rezolvarea acestei probleme. Liviu Rădăşanu intenţionează să discute şi cu administraţia publică locală pentru a le propune darea în folosinţă moştenitoarei a unei suprafeţe de teren, într-o altă locaţie, pentru a nu fi desfiinţat cimitirul. „Deocamdată nu am un răspuns, până nu merg la faţa locului, trebuie văzut ce e, pentru că până la urmă nu ştiu în ce măsură o persoană poate cultiva ceva pe un cimitir, pe nişte sicrie. Zilele astea, vineri şi azi a început femeia asta să intre pe acel teren. Eu am sesizat astăzi Protopopiatul Dorohoi, am purtat o discuţie cu părintele protopop şi dumnealui ştie despre ce este vorba, va face şi e eforturi pentru menţinerea cimitirului pe actuala locaţie”, a mai spus directorul DGASPC.
Instanţa dă dreptate moştenitorului de drept
Căminului de bătrâni i-a fost donat în anul 2000 de către boierul Bogdan Goilav o bucată teren de jumătate de hectar în vederea înfiinţării unui cimitir. Donatorul a plecat însă în Franţa până să se legalizeze opera sa de binefacere. Acest lucru nu i-a împiedicat însă pe beneficiari să-şi ducă planul până la capăt şi cu acordul autorităţilor locale, cimitirul a luat fiinţă în 2001. Cu "mici omiteri" însă, cum ar fi autorizaţia de construcţie eliberată de administraţia publică locală. De-a lungul anilor, au fost îngropaţi în acest loc, circa 30 de bătrâni de la azil. Moştenitoarea a acţionat în instanţă DGASPC şi Consiliul Local Leorda şi a obţinut o hotărâre judecătorească favorabilă în anul 2008. Deshumarea persoanelor decedate şi mutarea lor în alt cimitir, contravine însă dogmelor creştine.