Monumentul Răscoalei de lângă Parcul Mihai Eminescu va fi modernizat

În acest sens, Primăria Botoșani a organizat o primă licitație pentru a identifica o entitate care să lucreze la partea de documentație tehnică.

 

Aceasta este necesară pentru întocmirea devizului general de lucrări dar mai ales pentru a se oferi indicații despre cum poate fi reabilitate acest monument, pentru a fi păstrat exact așa cum a fost conceput.

 

„Ansamblul Țăranilor care au participat la Răscoala din 1907 este în vizorul nostru pentru a fi reabilitat. În acest sens am avut o prevedere bugetară de 50.000 de lei pentru întocmirea documentației pentru reabilitarea Monumentului de pe Bulevardul Mihai Eminescu. Este un moment de for public pentru care avem nevoie de o serie de avize de la Ministerul Culturii și din partea specialiștilor pentru a nu-l curăța cu turbojetul cum au făcut alții, să dăm un exemplu de practici nepotrivite”,

Cosmin Andrei, primar

 

Abia anul viitor, în funcție de necesarul de bani stabilit de specialiști, se vor aloca sume din bugetul local pentru modernizarea efectivă a monumentului.

 

„De ce nu s-a făcut până astăzi și a ajuns atât de degradat? Este altă discuție, prefer să facem ce trebuie și să-l renovăm”,

Cosmin Andrei, primar

 

Un alt monument care are nevoie de reabilitare este ”Compania de mitraliere Maior Ignat în Atac”, din Centrul Istoric.

 

Despre monument

 

Răscoala țărănească a început în 21 februarie (8 februarie s.v.) 1907 în Flămânzi, Botoșani și s-a răspândit, în perioada următoare, în toată țara.

 

Principala cauză a fost nemulțumirea țăranilor legată de inechitatea deținerii pământurilor, aflat în mâinile a doar câtorva mari proprietari, se arată pe pagina oficială a Centrului Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Botoșani.

 

Începutul răcoalei a fost în satul Flămânzi din judeţul Botoşani, pe moşia arendată de frații Fischer care dețineau majoritatea terenurilor în ceea ce era numită atunci „Fischerland”. Ei închiriau pământul unor arendași pe sume de bani foarte mari, iar aceștia la randul lor făceau rost înapoi de banii plătiți prin munca țăranilor. Abuzurile acestora în încercarea de a face un profit cât mai mare nemulțumeau și mai mult țăranii.

 

Răscoala s-a extins în mod treptat în toată Moldova în luna martie. Ţăranii răsculaţi au atacat conacele arendaşilor, dar arendaşii nu mai erau acolo: Mochi Fischer, ca şi alţi arendaşi, s-au refugiat în Bucovina austriacă, la Cernăuţi.

 

Răscoala a fost înfrântă de guvern, iar reprimarea ei de către armată s-a soldat cu uciderea unei părți din populația rurală a țării.

 

Monumentul este realizat în perioada comunistă, în anul 1978 de către scultorul Gavril Covalschi și prezintă trei secvențe ale răscoalei țăranilor din 1907.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store