Monument UNIC în lume, descoperit într-un sat din nordul judeţului Botoşani – GALERIE FOTO

Un colţ de rai pe meleaguri româneşti.

 

Este vorba despre o biserică din lemn, despre care legenda spune că a fost ridicată în cinstea unei iubiri cum alta n-a mai fost. Cu toate acestea, autorităţile nu au găsit niciodată timp şi bani să o conserve.

 

Biserica ţărănească din nordul ţării are mai bine de două secole de când a fost ridicată. Construcţia se sprijină pe bârnele groase de stejar dar ceea ce o scoate în evidenţă este că, e jumătate ortodoxă  şi jumătate catolică.

„ În partea dreaptă observăm zidul construit în stil catolic împreună cu clopotniţa, vedem statuile celor 12 apostoli în mărime naturală împreună cu mântuitorul Hristos aflat în mijloc flancat de doi îngeri"  Iulian Barabasa, preot

Biserica este de fapt un simbol al iubirii. Totul a început datorită unor tineri, el ortodox, ea catolică. Cei doi s-au îndrăgostit nebuneşte, unul de celălalt şi nimic nu a stat în calea fericirii lor.

„ Ea era de origine din Transilvania, era catolică ca  şi orientare religioasă şi datorită acestei orientări ale sale a dorit să construiască zidul exterior  în stilul catolic. Acest zid împreună cu clopotniţa şi cei 12 apostoli au fost construiţi la iniţiativa Anei Curt, nora boierului Vasile Curt care este ctitorul acestei biserici.” Iulian Barabasa, preot

Chiar dacă este un monument unic în lume, construcţia este în paragină încă de pe vremea comuniştilor. Primarul comunei spune că se chinuie singur să o repare de ani întregi.

„ Zi de zi ne gândim cum să aducem acest obiectiv la valoarea maximă . În fiecare an am intervenit  cu sume mai mult sau mai puţin substanţiale”. Ioan Butnaru, primarul comunei Hilişeu

Chiar şi aşa de două ori pe an se mai ţin slujbe aici, pe 21 mai data sfinţirii lăcaşului şi pe 15 august de hramul  satului, informează Observator. Cei care încă îi mai trec pragul rămân pur şi simplu fascinaţi de această bijuterie arhitectonică.

download from google play download from apple store