Momente emoționante: Prima generație de la ”Electro” s-a întâlnit după 45 de ani, alături de directorul care a înființat liceul – VIDEO&FOTO

Majoritatea foștilor elevi au împlinit de ceva vreme vârsta pensionării. Au făcut parte din prima generație a actualului Colegiu Tehnic ”Gheorghe Asachi”, fostul ”Liceu Electrocontact”.

 

Colegiul Asachi, 50 de ani de la înființare

 

În urmă cu 50 de ani, la înființare, această unitate de învățământ purta numele Grup Școlar Industrial ”Electrocontact”. S-a zbătut pentru a exista la Botoșani Gheorghe Bulgariu, un inginer care a ajuns la venerabila vârstă de 81 de ani și care a venit tocmai de la Timișoara pentru a se întâlni cu prima generație de elevi din istoria liceului.

 

Întâlnirea a fost stabilită în ziua de vineri, 8 septembrie 2023, zi de mare sărbătoare, de Nașterea Maicii Domnului. Foștii liceeni au ajuns cu o oră mai devreme și au „ocupat” curtea liceului, care a prins viață cu câteva zile înainte de deschiderea unui nou an școlar.

 

Revederea a fost prilej de bucurie și emoție. S-au numărat clasele cu tot cu foștii elevi și s-au înălțat rugăciuni pentru cei plecați, elevi și profesori deopotrivă.

 

Unii au venit din alte județe pentru aceast călătorie emoționantă în timp, alții care au rămas la Botoșani au avut doar de traversat orașul.

 

Undeva prin 1972...

 

Gheorghe Bulgariu, primul director al aceste unități de învățământ a dezvăluit că a fost în același timp și primul salariat al Întreprinderii Electrocontact, alături de soție: „Această fabrică trebuia să fie la Cluj. Era 1972, după înființarea județelor”.

 

Ar fi trebuit să fie construită pe locul în care în prezent funcționează o stație de carburanți de pe strada Sucevei. Ulterior, a fost aleasă zona în care se afla Integrata, dar s-a opus un ministru și pentru această locație. Iar ulterior a apărut Zona Industrială a orașului.

 

„Am fost plecat în multe țări cu fabrici și mai ales după 1977, toată lumea a ținut cu noi. Eram inginer șef la fabrica Electrocontact, toate țările ne îmbrățișau. Am fost în Japonia și poate datorită Japoniei am primit un șut și am ajuns la Timișoara. Am venit cu un surplus de bagaj, am venit cu avionul și cu un teanc de documente. Cui să explici ceva?”,

își amintește Gheorghe Bulgariu

 

 

”Tot ce este aici, copacii, au fost puși de mâna mea”

 

A primit totuși sarcină de la un secretar de stat să formeze forță de muncă la Botoșani pentru noua fabrică.

 

Și astfel a luat naștere Grupul Școlar Electrocontact.

 

„Aceste obiective care sunt aici erau în proprietatea Consiliului Județean. Am făcut formalitățile și transferul la Ministerul Electrotehnicii și am umblat zi și din noapte și am obținut școala. Am muncit foarte mult”.

 

Liceul a pornit cu cinci clase și alte zece la nivel de școală profesională. Botoșaniul ajunsese să pregătească forță de muncă pentru județe precum Brașov, Timișoara și altele din țară.

 

„Tot ce este aici, copacii, au fost puși de mâna mea. Nu muncitorul, nu administratorul. Am ținut foarte mult la brazii din față și la copacii seculari”. Astăzi i-a revăzut, falnici.

 

Liceul a evoluat. Însă lui Gheorghe Bulgariu, o parte din inimă îi plânge: „Îmi pare rău, regret enorm că fabrica Electrocontact a fost neglijată. Structura de producție a acestei fabrici trebuia să supraviețuiască”.

 

 

„Să știți, cea mai sigură cale de a-l cunoaște pe Dumnezeu este bunătatea”

 

Primul director al liceului a luat loc în fața foștilor elevi, alături de foști colegi: inginerul Liviu Dimitriu și profesorul Fănică Crețu.

 

Părintele Marius Ciobanu a oficiat o slujbă de pomenire pentru foștii profesori sau elevi care au plecat la Ceruri și a adresat o rugăciune de mulțumire pentru cei prezenți.

 

„Să știți, cea mai sigură cale de a-l cunoaște pe Dumnezeu este bunătatea. La toți mai este loc de a fi mai buni, și pentru mine și pentru dvs. și pentru restul lumii este loc de a fi mai buni. Ca să fiți mai aproape de Dumnezeu și să aveți liniște căutați să fiți mai buni. Este pentru fiecare loc de bunătate”, le-a transmis preotul Marius Ciobanu.

 

A fost alături de prima generație a liceului care i-a devenit a doua casă și Diana Moruzi, directorul Colegiului Tehnic ”Gheorghe Asachi”, care a pășit pentru prima oară porțile unității undeva prin 2001.

 

Încercată de aceleași emoții precum foștii elevi, Diana Moruzi a adresat câteva cuvinte:

 

„Sunt într-adevăr și eu emoționată, îmi dau seama că ați intrat în pielea de elevi, de liceeni, de aceea sunteți așa de zgomotoși. Deși eu sunt obișnuită cu lucruri de genul acesta. Mi se pare grozav că v-ați adunat în număr atât de mare și că sunteți în formă, entuziaști și vă ocupați de această revedere, de această zi grozavă”.

 

În jur de 80 de foști elevi au fost prezenți la revederea de 45 de ani de la absolvire. S-au îmbrățișat și și-au împărtășit noutăți. Au depănat amintiri și i-au plâns pe cei plecați. Au marcat momentul cu fotografii surprinse de telefoanele inteligente, iar în case și-au dus diplome și mici cupe care să le amintească de această zi emoționantă în care primul director a fost aplaudat frenetic de primii elevi, cu lacrimi șterse pe furiș într-o frumoasă zi de toamnă.