În sala Mihai Eminescu a avut loc luni o dezbatere publică pe marginea regulamentului de gestionare al parcărilor din municipiu.
Întrunirea s-a organizat la solicitarea Poliției Locale, a unui cetățean și a celor doi consilieri aleși pe lista Alianței USR – PLUS, Raluca Curelariu și Marcel Gheorghiță. Au participat la dezbatere primarul Cosmin Andrei, viceprimarul Bogdan Buhăianu, secretarul Ioan Apostu și Iulius Gherase, șeful serviciului patrimoniu.
Polițiștii locali au înaintat o adresă prin care au specificat că nu au cadrul legal pentru a ridica autoturismele parcate în mod abuziv pe locuri concesionate.
Au existat cazuri în care pe locurile concesionate erau parcate mașini care stăteau cu zilele și chiar cu lunile și nu puteau fi identificați proprietarii, numerele de înmatriculare fiind din străinătate.
„Poliția Locală ne transmite faptul că nu pot fi ridicate mașinile parcate pe locurile concesionate, după o anumită perioadă de timp pe care l-am trecut de 3 ore. Interval de timp care ar putea suporta modificări dacă vor considera consilierii sau noi în cadrul acestei dezbateri, că poate fi modificat. De ce 3 ore? Pentru că dacă am fi acționat concomitent cu momentul în care s-a constatat că mașina este parcată neregulamentar, nu cred că am fi fost eficienți, până ajungeau echipele de la Poliția Locală și Eltrans cu mașina de ridicat, respectivul cetățean era posibil să plece”,
Cosmin Andrei, primar
Secretarul Primăriei, care dă sau nu aviz de legalitate pe documentele instituției, a arătat că se pot ridica mașinile de pe locurile concesionate.
Astfel, în termen de 3 ore de la sesizarea persoanei care a concesionat locul, autoturismul va fi ridicat de echipajele Eltrans și ale Poliției Locale.
„Noi am studiat toate definițiile legale iar parcările, deși fac parte din domeniul public, nu fac parte din partea carosabilă a drumului public. Și în aceste condiții nu se susțin solicitările Poliției Locale că nu au cum să intervină și să ridice autovehiculele parcate neregulamentar în parcările concesionate. Propunerea este de păstrare a punctul de vedere din hotărâre”,
Ioan Apostu, secretarul Primăriei Botoșani
Un cetățean a solicitat ca toate locurile de parcare, în jur de 9.000 în municipiu, să fie scoase la licitație o dată sau la doi ani de zile și să nu se mai prelungească automat contractele de concesiune, prin plata taxei.
Primarul: „Cred că începem în ianuarie și terminăm în decembrie, ținând cont și de condițiile impuse de pandemie. Ne descurcăm greu și cu licitația pentru cele câteva locuri scoase la licitație”.
„Formularea este următoarea: nu este posibil ca unii proprietari să dețină două sau mai multe locuri de parcare, iar alții să nu aibă posibilitatea să obțină măcar unul prin licitație, doar pentru că așa a fost regulamentul la momentul amenajării și repartizării locurilor de parcare. E frustrant pentru el, dacă e nou în zona aceea și poate unii au câte trei locuri de parcare”,
Iulius Gherase, șeful serviciului patrimoniu
În jur de 200 de familii ar fi în situația asta la Botoșani, adică persoane care dețin două sau trei locuri de parcare.
„Ce facem cu acele 200 de situații cu locuri de parcare care acum sunt blocate de același apartament? Ce facem cu cei care sunt acum în situația asta? Haideți să rezolvăm chestiile care nu mai sunt în acord cu acest regulament. Ce facem cu chestia asta? Trebuie regândită situația asta”,
Raluca Curelariu, consilier local USR.
S-a decis ca din anul 2021, familiile care au mai mult de un loc de parcare, respectiv două sau trei să opteze pentru unul singur. Celelalte vor fi scoase la licitație, la care poate participa și actualul concesionar, însă dacă vor exista și alte persoane interesate, va trebui să plătească prețul la care se ajunge pentru taxa anuală.
De asemenea, s-a pus în discuție și situația botoșănenilor care dețin autoutilitare pe persoană fizică și care ar fi în jur de 1.000. Aceștia aglomerează parcările dintre blocuri și ar trebui ca accesul lor în parcările rezidențiale să fie restricționat.
„Propunerea mea este să înlocuim termenul acesta de autovehicule cu masă, lungime cu termenul de autoturism. Prin definiție autoturismul este un automobil pentru transport persoane cu capacitatea de 2 – 7 locuri. Este vorba despre parcări de reședință. În formularea actuală pot veni să parcheze cei cu 3,5 tone. Ce caută bus-ul între blocuri, pentru numele lui Dumnezeu?”,
Marcel Gheorghiță, consilier local USR
La acest punct, cum nu s-a găsit o alternativă pentru parcarea autoutilitarelor, discuțiile au fost amânate.
Modificările amintite vor fi supuse dezbaterii și votului Consiliului Local care se va întruni în ședință ordinară pe data de 25 februarie.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL: