Modern Calor : Facturarea populaţiei la partea comună se face legal

 

Noua societate de termificare a municipiului Botoşani a emis un comunicat de presă prin care informează populaţia cu privire la modul de facturare la partea comună de condominiu, se face într-un cadru legal, corect şi transparent.
Societatea comercială Modern Calor SA informează populaţia municipiului Botoşani că repartiţia cheltuielilor comune pentru încălzirea blocurilor se efectuează cu respectarea tuturor normelor legale în materie, iar facturarea la nivel de apartament se face în condiţii de corectitudine, legalitate şi transparenţă. Societatea de termoficare este mandatată de asociaţiile de proprietari, în baza actului adiţional la contractul de furnizare a energiei termice, să procedeze la repartizarea, facturarea şi încasarea contravalorii serviciilor furnizate în mod individual pentru toţi proprietarii din condominiu. Astfel, conform prevederilor Ordinului nr. 483/2008 emis de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice privind aprobarea Contractului - Cadru de furnizare a energiei termice, articolul 12 aliniatul 2, « cantitatea de energie termică consumată în spaţiile comune se calculează proporţional cu raportul dintre suprafaţa echivalentă termic a corpurilor de încălzire montate în spaţiile comune luată împreună cu cea a conductelor reţelei interioare de distribuţie şi încălzire ce traversează spaţiile comune şi suprafaţa echivalentă termic totală din condominiu ». De asemenea, potrivit prevederilor articolului 52 aliniatul 1 din Hotărârea de Guver nr. 1588/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, « cheltuielile cu consumurile comune de energie termică din spaţiile aflate în proprietatea comună, şi anume: casa scării, culoare, spălătorii, uscătorii, subsol, holuri şi altele asemenea, se repartizează proporţional cu cota-parte din proprietatea indiviză care îi revine fiecărui proprietar, astfel cum aceasta este înscrisă în actul de proprietate sau cum fost recalculată ». Calculul facturilor se face ţinând cont şi de prevederile Ordinului nr. 343/13 iulie 2010 emis de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Servicii Comunitare, privind repartizarea consumurilor de energie termica in condomeniile in care sunt montate repartitoare de costuri pentru incalzire », se arată în comunicatul remis.
Practica se aplică în toate ţările Uniunii Europene
Mai mult, aplicarea acestui act normativ care a stîrnit o serie de nemulţumiri în rîndul proprietarilor de apartamente care nu mai sunt racordaţi la sistemul de încălzire centralizată este, potrivit furnizorului de energie termică, aplicat în toate ţările comunitare. “Repartiţia cheltuielilor pentru încălzirea spaţiilor comune ale imobilelor pe fiecare apartament în parte este o practică în toate ţările Uniunii Europene, unde se aplică un procent cuprins între 25 % şi 50 %, în condiţiile în care majoritatea condominiilor sunt izolate termic. Astfel, în Germania cota parte fixă pentru consumul comun este cuprinsă între 30- 50 %, în Franţa între între 25- 50 %, în Austria între 25- 45 %, în Elveţia între 30- 50 %, iar în Cehia între 40- 50 %”, se mai arată în comunicatul remis de Modern Calor.