Misterul morții reginei neîncoronate a folclorului românesc: Și-a găsit sfârșitul într-un turneu la Botoșani

Amatorii, iubitorii și chiar specialiștii în folclorul românesc nu au putut oferi niciodată un raspuns la intrebarea: „Cine a fost mai mare: Maria Tănase sau Maria Lătărețu?”. Evident, nimeni nu se poate hazarda să vorbească, însă mulți dintre cei care le-au ascultat pe cele două voci de aur ale muzicii populare spun că „privighetoarea Gorjului” a fost regina neîncoronată a genului, scrie Bună Ziua Cluj.

 

Maria Lataretu a avut o viata fabuloasa, insa cea mai controversat moment al vietii sale avea sa fie  cel petrecut in seara zilei de 27 septembrie 1972. In acele vremuri marii artisti ai tarii erau obligati sa mearga in turnee maraton prin toate cotloanele Romaniei pentru a le oferi oamenilor muncii din fabrici, uzine si ogoare cateva momente de relaxare. In ciuda celebritatii de care se bucurau, artistii erau nevoiti sa sutina spectacole in caminele culturale din comunele „infloritoare” ale patriei, programul vedetelor de-atunci fiind de-a dreptul epuizant. Intr-un astfel de turneu Maria Lataretu si-a gasit sfarsitul. Se intampla la Romanesti, o comuna din judetul Botosani. Oamenilor din Romanesti li se promisesera doua concerte, iar marea noastra artista nu se afla intr-o stare buna. Acuza o migrena puternica, dar asta n-a impiedicat-o sa mearga in obisnuitul tur al localitatii, de dinainte de spectacol pentru ca oamenii din zona sa vada vedetele ce tocmai sosisera in satul lor. Durerea de cap a continuat s-o chinuie pe cantareata, iar ceilalti artisti aflati in turneu alaturi de ea au sfatuit-o sa mearga la un medic. A refuzat din start, fiind convinsa ca totul va trece.

„Am plecat pe la doua, trei. Ca ne duceam mai inainte, sa ne vada lumea ca am ajuns. Pana puneam instalatia, pana ne schimbam de spectacol, ne asezam pe scena, trecea timpul. Noi asa ajungeam, cam cu o ora inainte de spectacol. Le ziceam la copii: mai, vrei sa intri la spectacol? Du-te si anunta pana in capatul satului ca au venit artistii. Dar lasa caciula aici. Si cand vii, iti dau caciula inapoi si te bag in sala fara bilet. Asa faceam", a povestit Ionel Schipoanca, unul dintre artistii aflati alaturi de Lataretu.


Dupa ce au ajuns la Romanesti, uriasa artista a avut nevoie de o perioada de liniste inainte de concert. Lumea venea puhoi sare caminul cultural din localitate, iar ea, Maria Lataretu, se pregatea pentru ceea ce avea sa-i fie cantecul de lebada.


„Ea ne-a chemat inainte de spectacol. A venit pe scena la noi, ca noi ne aranjam pupitrul, scaunele si, spre surprinderea noastra, ne-a rugat sa dam toate tonalitatile cu un ton mai jos. Daca, de exemplu, ea canta in Fa major, sa dam in Mi major. Ca n-o ajuta vocea. Nici atunci nu ne-am gandit ca e ceva grav si cum se va termina, tragic, acel spectacol", a rememorat Dumitru Amarghioalei momentele de dinaintea spectacolului.

 

La ora 17.00, spectacolul s-a pornit si pana la final nimic nu dadea de banuit ca o drama se va intampla. Tot acum apar si cele doua variante despre cum artista a parasit lumea careia i-a lasat cantecele sale. Maria Ciornea, secretara Primariei din Romanesti, declara in cartea "Maria Lataretu, privighetoarea nepereche" si sustine si azi: "Maria Lataretu incheia spectacolul cu ultima dumisale creatie, «Va las cantecele mele». Cand totul parea ca decurge normal, dintr-odata dansa a avut un usor tremurat, dupa care s-a prabusit instantaneu pe scena".