Mister de 100.000 de euro la fileu

 

Pulverizarea singurei echipe din Botoşani care activa în prima ligă este învăluită într-un mister financiar. Echipa a rămas fără antrenor şi fără toate jucătoarele titulare în condiţiile în care Primăria Botoşani i-a alocat în luna martie 300.000 de lei, iar Clubul Sportiv Botoşani a contribuit la rândul său cu 110.000 de lei la bugetul Pro Volei.

Pe 10 aprilie echipa a evoluat în ultimul meci din Divizia A, după care preşedintele de onoare, deputatul Cătălin Buhăianu, principalul artizan al promovării, a anunţat că renunţă la echipă din cauza problemelor financiare. Şi aceasta în condiţiile în care formaţia a avut la dispoziţie în primăvară circa 100.000 de euro. „Dacă e unul să sufere tare pentru echipă ăla sunt eu pentru că eu am făcut-o. Am încercat să construiesc o echipă serioasă şi solidă”, a afirmat Buhăianu. Acum echipa nu mai are nici banii, nici tehnicienii, nici jucătoarele de atunci şi nu se ştie nici dacă va evolua măcar în Divizia B. Mai mult, nu se ştie foarte clar ce bani au fost cheltuiţi şi câţi au mai rămas şi nici dacă, în cazul în care mai sunt fonduri disponibile, acestea ar mai putea fi utilizate.
Dispariţie pe bani grei din Divizia A
Harababura este determinată de forma organizatorică de la Pro Volei. Pentru a putea accesa fonduri nerambursabile de la Primăria Botoşani destinate activităţilor sportive la municipalitate a depus un proiect Asociaţia Clubul Pro Volei Botoşani. S-au obţinut astfel 300.000 de lei, cea mai mare sumă alocată de la bugetul local după cea repartizată către FC Botoşani. Pe de altă parte însă, pentru a-şi putea majora veniturile, această asociaţie a devenit şi secţie a Clubului Sportiv Botoşani, în baza unui protocol de colaborare. Astfel, din bugetul de circa 500.000 de lei pe care l-a avut la dispoziţie în acest an, CS Botoşani a alocat 110.000 de lei pentru secţia de volei. Spre deosebire de celelalte secţii, aceasta a continuat însă să aibă personalitate juridică, în sensul că secţia de volei de la Clubul Sportiv a fost reprezentată în Divizia A de Asociaţia Clubul Pro Volei Botoşani sub denumirea CS Pro Volei. Prin acest artificiu s-a reuşit să se asigure asociaţiei un buget 410.000 de lei.
Bani „topiţi” în câteva săptămâni
Adevăratele surprize abia de aici încep. Astfel, deşi orice unitate a statului ar trebui să îşi echilibreze bugetul pe trimestre în aşa fel încât să nu rămână descoperită din punct de vedere financiar, CS Botoşani a terminat toţi banii pe care îi repartizase către Pro Volei. Şi asta în condiţiile în care echipa a jucat ultimul meci al sezonului în luna aprilie. „Scopul nostru principal a fost să terminăm cu bine sezonul. Ce am avut repartizat pe secţia de volei s-a terminat. Dacă vom avea o rectificare pozitivă continuăm, dacă nu, nu avem fonduri”, a declarat Andrei Amos, directorul CS Botoşani. În plus, acesta a mai spus că şi fondurile atribuite de Primăria Botoşani asociaţiei de volei, s-ar fi epuizat, ceea ce înseamnă că s-ar fi cheltuit circa 100.000 de lei pe lună, deşi, cel puţin teoretic, banii ar fi trebuit să acopere necesarul întregului an. Şi mai interesant este faptul că abia pe 23 martie Pro Volei a obţinut finanţarea de la municipalitate, iar pe 10 aprilie echipa a jucat deja ultimul meci, de unde ar rezulta că, de fapt, banii oraşului ar fi fost consumaţi în mai puţin de trei săptămâni. De cealaltă parte, deputatul susţine că, de fapt, s-ar fi cheltuit doar o treime din banii alocaţi de Primăria Botoşani, dar chiar şi aceasta ar însemna că în 18 zile s-au „topit” 100.000 de lei. Reprezentanţii municipalităţii confirmă varianta deputatului, dar pun sub semnul întrebării continuarea finanţării echipei şi asta nu pentru că s-ar fi terminat banii. „Trebuie să vedem exact ce scrie în proiect, dacă mai putem acorda finanţare şi pentru Divizia B”, a menţionat viceprimarul Florin Ghiorghiţă.

Jucătoare plecate gratis
Dar asta nu e tot. Echipa a rămas practic fără toate cele şase titulare. Crina Hosu, Andreea Ispas, Laura Mastahac şi sârboaicele Milica Trojanevici, Ivana Dinici şi Tijana Burmaz au părăsit clubul fără ca acesta să încaseze vreun leu de pe urma lor. Acelaşi lucru sunt pe cale să îl facă şi Andreea Arhip, Alina Covrig şi Veronica Lupaşcu. Motivul? Se aflau la final de contract şi nu au plecat prin transfer. Consolarea ar fi că nici nu s-a plătit ceva pe le atunci când au fost aduse la Botoşani. „Dacă vrei să o ţii trebuie să îi plăteşti salariul. Părerea mea este că lucrurile sunt moarte. Nu ţii o jucătoare la Botoşani fără bani”, a afirmat Cătălin Buhăianu, cel care, deşi figurează doar ca membru al Asociaţiei Clubul Pro Volei Botoşani, în calitatea sa de preşedinte de onoare a coordonat practic întreaga activitate. El a adăugat că s-a împrumutat în numeroase rânduri pentru a asigura banii necesari echipei, că mai are încă datorii de pe urma implicării sale la echipă şi că bugetul pentru un sezon de Divizia A se ridică la 800.000 de lei.

Sergiu BĂLĂŞCĂU