De la începutul pandemiei la Botoșani și în celelalte județe ale țării au fost deschise mai multe dosare penale pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”. Este vorba despre Articolul 325 din Codul Penal.
Frica de virus dar și alte motive au determinat pe unii botoșăneni, inclusive cadre medicale, să ascundă faptul că au coronavirus. De la începutul pandemiei, la Botoșani au fost deschise 26 de dosare penale pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”. Dintre acestea, cinci dintre ele sunt deschise pe numele unor cadre medicale, de la asistente la medic șef.
Dosarele sunt soluționate de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani. Iar misiunea este una dificilă întrucât practic este imposibil de demonstrat că respectiva persoană acuzată de zădărnicirea combaterii bolilor este și cea care a răspândit boala infectând alți oameni.
Ca atare, din cele 26 de dosare, până miercuri, 5 august 2020, șapte au fost soluționate prin clasare. Din cele șapte dosare clasate, două făceau referire la anchetarea unor cadre medicale.
Și reprezentanții Parchetului recunosc că rareori aceste dosare s-au putea soluționa cu trimiterea în judecată a persoanei anchetate.
„ Teoretic nu prea văd cum o să ajungem la trimitere în judecată la modul cum a fost conceput și modificat articolul 352, condițiile acelea să dovedești faptul că mai mult decât că a prezentat pericol, că a dus chiar la infectarea altora. Sunt niște condiții acolo care în aliniatele de interes este foarte greu să reușești, este un fel de Probația diabolică, nu văd cum ai putea să ajungi la o trimitere în judecată.”,
Valeriu Chihaia, prim-procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani.
Cel mai probabil vor mai fi date soluții de clasare la Botoșani. Iar situația este valabilă și la nivel național. Peste 1.000 de dosare penale s-ar fi deschis în țară pentru răspândirea COVID, dintre care peste 400 au fost deja clasate.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: