Școala de vară se va desfășura la Botoșani și la Memorialul Ipotești, județul Botoșani, în zilele de 27 și 28 august 2021.
Pentru al doilea an consecutiv Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM) organizează Școala de vară a asociației, un program de formare și dezbatere destinat decidenților, specialiștilor și altor actori ai societății civile interesați de dezvoltarea regiunii Moldova, de descentralizare și de reformarea sistemului administrativ din România.
Evenimentul este organizat cu sprijinul Friedrich Naumann Foundation for Freedom (FNF), sub titlul Școala de dezvoltare Moldova 2021: regiune, identitate, brand și este inclus în programul festivalului Zilele Nordului, inițiativă a Asociației Nord, ajuns la a opta ediție.
Unele comunicări și discuții vor avea loc inclusiv prin platforma ZOOM. Întregul eveniment va fi transmis live în Facebook pe paginile MDM și a FNF.
Școala MDM din acest an își propune inițierea unei discuții publice pe tema regionalizării, cu argumente pro și contra, pe tema înființării unor instituții regionale, cu putere reală de decizie, ca soluție pentru eliminarea inegalităților de dezvoltare între regiunile României, cu scopul modernizării statului, prin descentralizare şi reorganizare administrativă.
În prima zi a Școlii, discuțiile vor aprofunda tema Fundamentelor regiunii: teritoriu, cetățeni, instituții. Vor avea loc comunicări, urmate de scurte dezbateri, iar, la final, o masă rotundă.
În a doua zi a Școlii, lectorii prezenți vor aduce în atenție subiecte care se referă la Patrimoniu memorial, identitate și valori ale regiunii Moldova.
Școala de vară se va încheia cu o discuție-sintetiză a ideilor și soluțiilor celor două zile de dezbateri. Participanți și invitați vor face un tur ghidat prin centrul vechi al Botoșaniului.
Comunicările prezentate la Școala MDM vor fi publicate, ulterior, sub formă de whitebook la dispoziția atât a publicului larg cât și factorului politic-administrativ, cu intenția de a mobiliza idei și soluții în favoarea Moldovei, de a găsi soluții pentru modernizarea statului, prin descentralizare şi regionalizare politică și administrativă.
Programul și alte informații despre înscrierea le eveniment, organizatori și parteneri se găsesc în www.miscareamoldova.ro și https://www.freiheit.org/romania-and-republic-moldova.
27 august 2021, Ipotești - Fundamente ale regiunii: teritoriu, cetățeni, instituții
Ora 9.30 - Cuvinte în deschidere (AN, MDM, FNF)
Orele 10.00-12.00 - Alexandru Cohal, moderator
Regiunile și regionalismul în istoria României. Câteva repere de Dorin Dobrincu,
În căutarea configuraţiilor regionale optime (centralități, logică teritorială şi abordări multi-scalare) de George Țurcanaşu
Orele 12.00-14.00 Barbu Mateescu, moderator
Regionalism, autonomie, descentralizare: între oportunități și provocări de Sergiu Constantin [ZOOM], O regionalizare poticnită: cauze și perspective de Dragoș Dragoman
Orele 15.00-17.00 George Țurcănașu, moderator
Autonomia locală şi reforma administrativă. Repere constituționale de Marius Balan, Modele economice în teritoriile aparținând regiunii istorice Moldova. O analiză din perspectivă economică a cauzelor inegalităților în dezvoltarea regională de Mihai Talmaciu
Orele 17.30-19.00 Moldova, încotro? - masă rotundă, moderează Dorin Dobrincu
28 august 2021, Ipotești - Patrimoniu memorial, identitate și valori regionale
Orele 10.00-11.00 George Țurcănașu, moderator
E nevoie de o comunitate de comunități ca să crești un brand regional de Adrian Mironescu [ZOOM]
Orele 11.15 - 13.15 Alexandru Cohal, moderator
Există o Moldovă civică?, de Ovidiu Voicu, Schimbare și stabilitate în valorile locuitorilor Moldovei: 2005 vs 2017 de Barbu Mateescu
Orele 14.15 - 16.15 Dorin Dobrincu, moderator
Patrimoniul cultural moldovenesc: de la identități locale la identitatea regională de Ioana Repciuc,
Oleacă despre ”limbă” și ”identitate” în Regiunea Moldova, de Alexandru Cohal
Orele 16.30 - 17.00 - Concluziile școlii de dezvoltare, moderează Alexandru Cohal
28 august 2021, Botoșani
Poveste urbană: plimbare în Centrul Vechi al Botoșanilor
Orele 17.30 - 19.30 Vizită ghidată de Visit Botoșani
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: