”Mirciulică” a umplut sala la Happy Cinema: Aplauze pentru actrița din Botoșani, Bunica a intrat în direct prin telefon – FOTO&VIDEO

A fost o seară de gală la Botoșani. Filmul ”Mirciulică” a rulat cu casa închisă, în sală fiind atât tineri, cât și vârstnici. S-a râs, s-a aplaudat, au fost și lacrimi în colțul ochilor.

 

”Mirciulică” este o comedie amară, care scoate la iveală bolile unei societăți în care ne complacem și căreia, nu de puține ori, îi întreținem simptomele prin lipsa de atitudine la corupție.

 

Potrivit unui sinopsis al filmului, Mircea, un tânăr de 30 ani din Gherla, pică un examen de magistratură la București și este nevoit să se întoarcă acasă și să locuiască cu părinții lui. Forțat de împrejurări, se angajează la un baron local care deține o firmă de salubritate, dar lucrurile se complică atunci când ajunge să lucreze pentru soția șefului.

 

Acțiunea se petrece în Gherla, însă fiecare cadru se multiplică în funcție de privitor, este un decupaj care poate fi așezat oriunde. Faptele sunt atât de comune fiecărui colț de Românie, sunt atât de recognoscibile la nivelul oricărei comunități, încât spectatorul se identifică sau recunoaște fiecare personaj în parte.

 

În ciuda hohotelor de râs și a aplauzelor, comedia ”Mirciulică” aduce în fața societății cangrena fără leac, nivelul de corupție care a cuprins mai ales orașele mici, acolo unde șantajul devine o armă periculoasă în mâna omului politic decis să urce rapid în ierarhia de partid.

 

La final, în fața publicului botoșănean au venit Mircea Popa (Mirea Bravo), actrița Elena Ivanca (originară din Botoșani) și regizorul Cristian Ilișuan. Nu puțini au fost însă dezamăgiți de faptul că la Botoșani nu a ajuns și Tanti Lenuța din Chinteni, cunoscută drept Bunica lui Mircea Bravo, acesta fiind de altfel și rolul care i s-a atribuit în filmul ”Mirciulică”.

 

 

 

 

Sala plină, aplauzele prelungite, dar și reacțiile din timpul proiecției, l-au emoționat vizibil pe Mircea Popa, care s-a adresat botoșănenilor cu căldură, în firescul cu care publicul său este obișnuit de atâția ani. Scenarist și deopotrivă actor principal, Mircea Popa a ținut să precizeze că scopul său și al echipei sale a fost acela de a crea un film ”pe care să-l înțeleagă toată lumea”, fără pretenții estetice sau cinematografice.

 

”Ne place că e sala mică, cu multă energie. Văd oameni de toate vârstele. Am făcut un film pe care să-l înțeleagă toată lumea. Nu am vrut să facem artă, nu am vrut să demonstrăm că suntem noi șmecheri, am vrut să facem un film ca voi să veniți la cinema să râdeți, să vă simțiți bine. Vrem să facem un film pe an, să știu că în octombrie, pentru o oră jumătate, mă simt bine. Am venit azi cu două persoane care m-au ajutat mult la filmul acesta. Cristi, regizorul filmului, cel mai bun prieten al meu și prietenul care acum opt ani a intrat cu mine în proiectul Mircea Bravo, și actrița Elena Ivanca”,

Mircea Popa, scenarist

 

Și pentru că Bunica Lenuța are admiratori la Botoșani, Mircea Popa le-a făcut o surpriză celor prezenți. A sunat-o pe Tanti Lenuța din Chinteni, botoșănenii asistând apoi la un dialog savuros între cei doi.

 

-Tanti Lenuța, sunt o grămadă de oameni de toate vârstele, toți sunt zâmbitori și vă așteaptă să le ziceți o vorbă.

-Doamne ajută, mă iertați că nu am putut ajunge, că m-am obosît.

-Oamenii din Botoșani au venit cu sufletul deschis, s-au bucurat de film. Dacă ne ține Dumnezeu și suntem sănătoși, la anul venim cu caravana și ne oprim și la Botoșani.

-Să vină, da, măcar jumătate de Botoșani…

-Tanti Lenuța, lumea cere și plăcinte, ca în film…

-Aducem aluatul și acolo-l coc!

 

 

 

 

Despre Cristian Ilișuan se spune că este omul din spatele succesului lui Mircea Bravo. Este cel care i-a fost aproape în ultimii opt ani și care, de data aceasta, și-a asumat regia filmului ”Mirciulică”. În fața botoșănenilor, marți seara, a recunoscut că o parte din sufletul său este în Moldova, de unde se trage mama sa.

 

”Mă bucur că ați venit cu sufletul deschis să vedeți mai mult decât o comedie. Probabil că mulți v-ați regăsit în relația cu mama, poate cu șeful, poate cu nevasta șefului. Sper că v-ați simțit bine. Vom face un film pe an și vreau să vă mulțumesc frumos în special pentru faptul că, pentru noi, susținerea voastră a fost de mare ajutor. Faptul că v-ați uitat la clipurile noastre ne-a dat încredere să facem filmul acesta. Îi mulțumesc în primul rând doamnei Elena Ivanca, actrița de la Teatrul Național, care a acceptat să joace cu noi, a fost o mare onoare faptul că o actriță de calibrul ei a acceptat să joace în film cu Mircea Bravo, un om care în urmă cu un an se prostea pe internet”,

Cristian Ilișuan, regizor

 

 

Actrița Elena Ivanca a intervenit cu umor, cu farmec actoricesc, dar mai ales cu emoția revenirii pe meleagurile natale.

 

”Ca să știți, am dat 1000 de euro regizorului înainte de proiecție, am vorbit și cu verișoara mea să le dea o masă, ca să vorbească frumos despre mine când ajungem la Botoșani. Că sunt din Botoșani, ce să fac?”,

Elena Ivanca, actriță

 

 

 

 

Le-a mulțumit botoșănenilor pentru prezența în sala Happy Cinema, dar s-a adresat în special oamenilor care o cunosc și care i-au fost alături: prieteni, rude din Coșula sau din Botoșani.

 

”Eu vreau doar să mulțumesc lui Cristea și lui Mircea că au făcut în așa fel încât să ne întâlnim în această viață. Și vreau să le mulțumesc verișorilor mei care s-au uitat la mine cum s-ar fi uitat tata. Și tuturor prietenilor mei... Pot să plâng, că sunt acasă... Mulțumesc că aveți grijă de mormântul părinților mei, este semnul cel mai mare de dragoste pe care ar fi putut cineva să mi-l arate. Peste tot mă duc și spun: eu sunt din Coșula, dar mai mult din Botoșani”,

Elena Ivanca, actriță

 

Echipa filmului ”Mirciulică” a rămas apoi minute în șir pentru a face fotografii cu botoșănenii.

 

Citește și ”Mama” lui Mircea Bravo s-a născut la Botoșani, actrița din spatele unui personaj care a cucerit milioane de români: E o formă de umor de mare bun simț - GALERIE FOTO&VIDEO