Minunile naturii la Botoșani – GALERIE FOTO

Aria naturală protejată este situată în partea N-NE a orașului Ștefănești, în zona de graniță cu Republica Moldova.

 

Situl Natura 2000 Stânca Ștefănești adăpostește pajiști rupicole calcifile sau bazifile cu Alysso-Sedion albi, habitat de interes comunitar prioritar.

 

Aria naturală protejată Se suprapune în totalitate peste rezervația naturală de tip botanic și geologic Stânca Ștefănești.

 

Ocupând o suprafață de 0,3 ha, situl adăpostește ecosisteme de stâncării și tufărișuri, dar și habitatul de interes comunitar prioritar 6110 Pajiști rupicole calcifile sau bazifile cu Alysso-Sedion albi, caracterizat prin comunități deschise pioniere xerotermofile pe soluri superficiale calcaroase sau bogate în baze (substrate vulcanice bazice), dominate de specii de plante anuale și suculente tipice.

 

”Aria naturală protejată prezintă un mare număr de specii continental-sud-estice, care împreună cu speciile europene și eurasiatice dau un caracter ponto-sarmatic particular acestei regiuni, unica stațiune în România cu Schiverekia podolica ce intră aici într-o asociație rupestră calcicolă cu totul deosebită de cele montane”, aflăm de la Arii Naturale Protejate Botoșani.

 

Specia se află în această stațiune floristică la limita vestică a arealului ei de răspândire. Importanța sitului rezultă și din faptul că în acest areal vegetează câteva specii endemice, între care: Veronica incana, Astragalus austriacus, Sempervivum ruthenicum.

 

Situl Natura 2000 ROSCI0234 Stânca Ștefănești a fost declarat sit de importanță comunitară prin Ordinul ministrului mediului și dezvoltării durabile nr. 1964/2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanță comunitară, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store