Ministrul Teodorovici discurs de jumătate de oră la Botoșani : Nici măcar nu știu să scriu după dictare

După ce a vorbit primarul orașului, a luat cuvântul oficialul de la București, Eugen Teodorovici, ministru pentru Fonduri Europene care a început să le explice tuturor celor aflați în sală despre noul exercițiu financiar pentru care ar urma să apară și axe de finanțare.

 

Redăm mai jos extrase din declarația făcută de ministru la Botoșani în fața parlamentarilor, directorilor de instituții sau a oamenilor de afaceri:
Pe zona fondurilor europene, pot să vă spun o serie de lucruri ca să aveți informații direct de la sursă, au apărut în ultima vreme fel de fel de neadevăruri ca să le spunem așa vis a vis de modul în care România este pregătită vis a vis de proiectele europene. În primul rând ceea ce este astăzi. Suntem la un nivel de absorbție de 40%, trebuie să spun ca să nu se uite acest lucru, am plecat de la 7 – 8%, în 2012 în luna mai. Nu este mult dar este o creștere semnificativă. Din păcate nu putem ajunge la 100% pentru că timpul nu ne mai permite acest lucru”.
Ca și cifre pe anul trecut am trimis comisiei europene 3,5 miliarde de euro facturi, au intrat în țară din 2009 sume care au dus la o creștere a PIB-ului. În acest an mizăm pe trimiteri la comisia europeană de facturi la fel, de 3,5 miliarde de euro și intrări în țară la fel. Ceea ce va conduce la o creștere de peste 3% am calculat noi la nivel de PIB”.   ”Ceea ce va urma, sunt cele 43 de miliarde de euro din 2014 – 2020. Aici eu pot să vă spun că nu am emoții sau temeri că România nu va atrage 100%, oricum este un obiectiv pe care fiecare o ar trebui să-l aibă, fiecare om ar trebui să înțeleagă acest mecanism al fondurilor europene. Trebuie  să fac tot ceea ce ține de mine și de ministerul pe care-l conduc ca acest lucru să fie posibil”.
Spun asta pentru că România a pășit cu dreptul în Europa financiară. Acel document între noi și comisia europeană a fost aprobat în august 2014. Suntem cea de-a 11 –a țară pentru care Europa a aprobat acest document. Știm foarte bine că au fost voci care spuneau că nici măcar nu știu să scriu după dictare. Am spus-o de multe ori, chiar și în Parlamentul României când a fost o moțiune simplă depusă de cei care nu cunosc această zonă a fondurilor europene, că nu trebuie să scrii după dictare, în astfel de situații, ci din contră, să negociezi cu cei de la Bruxelles astfel încât ceea ce vrei să finanțezi pe viitor să fie cât mai util țării din care provii”.
(G.E.)
CITEȘTE: 
Ministrul așteptat în jur de 20 de minute la Primărie, și-a făcut campanie la școală - FOTOGALERIE