Ministrul a dat cu ochii de cașcavalul de Săveni și și-a făcut ”mea culpa”

Achim Irimescu s-a oprit și la standul în care se afla primarul de Vlăsinești, Lucian Trufin și unde erau expuse mai multe produse rezultate din lactate, printre care și celebrul cașcaval de Săveni.

 

Acest produs este comercializat deja cu succes în țară dar și în străinătate însă nu a obținut acceptul de a fi încadrat drept aliment protejat la nivel european. De altfel, în România doar trei produse dețin această calitate.

”Chiar am văzut celebrul cașcaval de Săveni care are dosarul la Ministerul Agriculturii pentru protecția la Bruxelles, avem pe vinuri și spirtoase un număr de produse protejate pe domenii geografice și denumiții de origine. Dar, din păcate, nu avem decât trei produse alimentare. Magiunul de Topoloveni, salamul de Sibiu și telemeaua de Ibănești. Există multe alte produse, unul dintre ele care este în proces direct este cașcavalul de Săveni, de obținere a protecției, sperăm ca pe această zonă să reușim să identificăm foarte multe produse cu impact de piață care să fie protejate la Bruxelles”
Achim Irimescu, ministrul agriculturii

Și totuși, cui aparține vina faptului că românii, deși produc alimente gustoase și la standarde ridicate, nu obțin recunoaștere la nivel european?

”Eu cred că a fost vina și a noastră, a ministerului că nu am reușit să informăm în mod corespunzător producătorii. Producătorul are un produs foarte bun dar dacă noi nu îl îndrumăm el nu are cum să știe că valoarea produsului săi va crește în momentul în care va fi protejat la Bruxelles. Dar am făcut o recenzie a produselor și avem o listă destul de mare în care avem trei etape. O etapă este cea în care se află cașcavalul de Săveni cu dosarul la minister, a doua care urmează să vină și a treia în care sunt în tatonare să vadă ce presupune întregul proces”
Achim Irimescu, ministrul agriculturii

Ministrul agriculturii spune că a purtat discuții și cu premierul pe marginea fondurilor europene din sectorul agricol. Asta în condițiile în care pe programul de dezvoltare rurală 2007 – 2013 s-a dat înapoi la UE 1 miliard de euro, bani cu care ar fi putut fi făcute multe în sectorul agricol. Scopul pentru următorul exercițiu financiar, pentru a nu fi pierduți bani din nou, este acela ca proiectele să fie să fie depuse în prima parte a programului. (G.E.)