Aveau averi uriașe, erau în centrul atentiei și lumea părea a fi la picioarele lor. În perioada anilor 2000 – 2005, epatau printr-un lux faraonic. Erau marii milionari ai Romaniei, parte dintre ei din Botoșani. Între timp, mulți însă au dispărut de pe... "Harta averilor"!
În 2005, Gelu Tofan se număra printre cei mai puternici oameni de afaceri. În ciuda faptului că afacerea lui cu anvelope înregistrase un recul, Tofan a recuperat prin extinderea pe piața morăritului. Averea lui era evaluata la 120 de milioane de dolari.
S-a prăbușit din cauza unei trădări din partea oamenilor în care a avut cea mai mare încredere, fiind aproape omorât din bătaie. Nu a mai fost niciodată afaceristul care s-a ridicar la începuturi.
Un alt om cu bani de la Botoșani care a dispărut într-un mod șocant a fost Daniel Mancaș.
Era director la un companie din Botoșani și probabil că averea lui nu s-a putut compara cu cea a milionarilor țării. A fost ucis cu 20 de lovituri de cuțit de către o studentă din Iași cu care a avut o relație extraconjugală.
Scenariul crimei a șocat întreaga țară, pe lângă fata din Iași, alți doi tineri fiind implicați în ascunderea omorului și aruncarea cadavrului într-o râpă.
Iată ce povestea după crimă unul dintre ei: “Am învelit cadavrul în covorul care era în sufragerie. L-am scos pe la 3 noaptea şi l-am băgat în maşina lui, un Audi A4. Şi s-a pus problema unde-l ducem. Alina a sunat-o pe sora sa (la Frumuşica, judeţul Botoşani), i-a spus despre ce e vorba, şi urma să vină soţul soră-sii în Iaşi s-o ajute. Nu avea cu ce să vină. Şi-am plecat noi la soră-sa. Zicea ea că ştie zona. Dar unde ştia ea, nu se putea intra cu maşina. Apoi, ne-am dus în zona Lebăda, la intrarea în Botoşani. Nici acolo nu se putea".
Dumitru Brînzei a deținut un lanț de farmacii, Interfarm și a murit în mod misterios pe malul unui iaz în urmă cu 10 ani de zile.
Acesta a fost gasit inecat intr-un iaz din judetul Botosani pe care il avea in proprietate. Desi Dumitru Branzei detinea 51,39 procente din actiunile Interfarm, ceilalti actionari minoritari cu o cota de 48,61 actiuni, si anume Daniela Iulia Busuioc si Elena Husac au preluat controlul companiei.
Asta se intampla in conditiile in care, mostenitorii legali ai lui Dumitru Branzei, si anume cei patru copii ai sai: Gabriel Teodor, Bogdan, Alexia Elena si Claudia Georgeta Branzei, ar fi trebuit in mod normal sa preia cota de 51,39 procente din actiuni in cadrul firmei.
In afara de Claudia Georgeta care la momentul respectiv se afla la studii in strainatate, toti ceilalti copii din familia Branzei erau minori. In aceste conditii, Daniela Iulia Busuioc si Elena Husac au reusit sa preia controlul companiei prin organizarea unei Adunari Generale a Actionarilor, iar apoi printr-o majorare fortata de capital.
Moștenitorii se luptă și în prezent în instanță pentru averea tatălui.
În țară, o altă dispariție șocantă din lumea milionarilor este aceea a celebrului Gheorghe Stefan, poreclit “Pinalti”, care isi construise un mic imperiu in domeniul prelucrarii lemnului. Topurile de specialitate il creditau pe acesta cu o avere de 9,5 milioane de dolari, in timp ce fratele unui alt patron din fotbal, Sergiu Sechelariu, care fusese secretar de stat in Ministerul Transporturilor, pusese pe picioare o afacere in constructii cotata la 8,5 milioane de euro. Azi, niciunul dintre acestia nu se mai regaseste printre cei mai bogati romani, afacerile lor fiind “virusate” grav de criza.
Asocierea cu lumea fotbalului pare sa fi fost un blestem nu doar pentru Netoiu, “Pinalti” sau familia Sechelariu, dar si pentru fratii Ioan si Victor Becali sau pentru Dumitru Bucsaru. In 2006, impresarii aveau o avere de aproximativ 70 de milioane de dolari, in timp ce fostul patron al Unirii Urziceni se mandrea cu 12 milioane de dolari in conturi. Intre timp, Bucsaru si-a sporit averea, atingand apogeul in 2009 cand se vorbea ca ar avea 80 de milioane de euro.