Mii de fermieri botoşăneni la un pas să piardă 270.000 de euro

 

Aproximativ 2.700 de fermieri botoşăneni care au depus cereri pentru a obţine subvenţii de la Uniunea Europeană riscă să nu mai primească aceşti bani. Motivul îl constituie controlul prin teledetecţie efectuat de către o firmă din Timişoara care ar fi putea fi soldat cu eliminarea acestor ajutoare comunitare. Cumulat, pentru toţi cei circa 2.700 de fermieri care au solicitat subvenţii pentru aproximativ 25.000 de hectare de teren agricol, ar fi vorba de o sumă de 250.000 de euro.

Uniunea Europeană acordă un sprijin pentru suprafaţa declarată şi cultivată de 100 de euro pentru un hectar de teren agricol. Condiţia principală pentru obţinerea acestor bani este ca potenţialul beneficiar să cultive pe suprafaţa declarată o anumită cultură, prin respectarea condiţiilor agricole adică efectuarea lucrărilor care se impun, fără a putea schimba cultura declarată. Locaţia dar şi cultura sunt verificate ulterior atît în teren cît şi prin satelit. În cazul controalelor prin teledetecţie, la nivel naţional o singură societate este abilitată în a face aceste verificări şi este din Timişoara. Teoretic, fiecare cultură are o anumită culoare pe harta făcută de fermieri, astfel încît la momentul controlului prin satelit, culoarea din hărţi trebuie să fie identică cu cea de la teledetecţie. Aceste culori pot suferi modificări de exemplu în cazul în care cultura are un grad mare de îmburuienare. În aceste condiţii, fermierul poate pierde subvenţia. „Principala problemă la teledetecţie apare datorită identificării greşite a parcelelor pe harta format A3 pe care trebuie să o deseneze fermierul. Condiţia de eligibilitate pentru plată este ca fermierul să fie utilizator final al unei suprafeţe de minim un ha de teren şi să respecte bunele condiţii agricole şi de mediu. Gradul de îmburuienare ţine de aceste bune condiţii agricole şi de mediu, dacă are un grad de îmburuienare mai mare de 30%, înseamnă că nu respectă aceste condiţii”, a declarat Ioan Constantin, directorul interimar al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură. Un alt aspect care vine în defavoarea fermierilor este faptul că, doar firma Gauss din Timişoara poate efectua aceste controale prin satelit, lucru care poate întîrzia viramentul banilor. „Este adevărat că nu este normal ca o singură firmă să facă controlul pe toată ţara, acest lucru îngreunează procedura şi termenul de finalizare a rapoartelor, oamenii primesc mai tîrziu banii, dar tot adevărat este că termenul final de plată conform regulamentelor europene este 30 iunie 2010 pentru dosarele depuse în anul 2009”, a mai spus Ioan Constantin. Potrivit şefului APIA în cursul săptămînii viitoare se vor primi rapoartele finale ale controalelor prin teledetecţie efectuate de firma Gauss din Timişoara, iar în situaţiile în care se vor constata erori, angajaţii acestei instituţii vor depune toate eforturile pentru a veni în sprijinul fermierilor botoşăneni. „La acest moment nu am primit rezultatele rapoartelor de control prin teledetecţie de la Gauss, urmează ca să primim aceste rezultate. Vom decurge la instrumentarea fiecărui dosar în parte pentru autorizarea la plată. Sunt şanse mari ca această cifră de 250.000 de euro să se diminueze mult, dar nu putem spune cît decît în momentul finalizării acestei acţiuni”, a încheiat Ioan Constantin.

Cristian Roman vine în sprijinul fermierilor: Nu e normal ca o singură firmă să se ocupe de toată ţara
Problema înregistrată în cazul celor aproximativ 2.700 de fermieri care riscă să piardă subvenţiile de la Uniunea Europeană a ajuns şi în atenţia prefectului Cristian Roman, prin intermediul primăriilor din judeţ. „În urma nenumăratelor interpelări pe care le-am avut din partea primăriilor, am solicitat o situaţie exactă de la APIA şi am transmis ministrului rugămintea de a ne sprijini pentru clarificarea situaţiei, am numit-o noi, deosebit de dificile în care se află un număr important de fermieri din judeţul nostru. De această problemă se ocupă o singură firmă din România şi eu nu vreau să fac nici un comentariu. Firma e din Timişoara, am putea să aduc o hartă să vedem unde e Timişoara şi unde suntem noi, evident că nu este o prioritate”, a declarat Cristian Roman, prefectul judeţului Botoşani. Cristian Roman a mai afirmat că a purtat discuţii chiar şi cu directorul general al APIA central pentru deblocarea situaţiei, pentru ca într-un final să ajungă la ministrul agriculturii. Astfel de probleme în privinţa controalelor prin teledetecţie au fost înregistrate şi în anii anteriori, cînd suprafeţe însemnate de culturi agricole nu coincideau pe hărţi.