Membrii unei secții de votare duși cu Poliția în Primărie, oamenii au avut doi primari în câteva ore 

  • Problemele și erorile au curs în cascadă la alegerile din 9 iunie pentru Parlamentul European și administrația publică locală. 
  • Iar asta deoarece Guvernul a decis comasarea alegerilor, iar membrii din secțiile de vot s-au încurcat în proceduri. 

 

Nervii de la alegeri 

 

 

Așa se face că la două zile de la alegeri încă se numărau voturi în birourile electorale, cel al Circumscripției Municipale nr. 1 dar și în Biroul Electoral Județean nr. 7. 

 

O situație tensionată s-a înregistrat în comuna Blândești unde oamenii par să trăiască sub imperiul ghinionului în ceea ce privește administrația locală. În 2020, primarul pe care l-au ales și-a pierdut mandatul la câteva luni de la depunerea jurământului. Viceprimarul i-a luat locul însă a avut o soartă identică. A ajuns să conducă Primăria Blândești unul dintre consilierii locali.

 

 

Patru ani mai târziu, din nou probleme la Blândești

 

 

În comună au fost amenajate trei secții de votare, dintre care una la Școala Gimnazială, aflată la câteva sute de metri distanță de Primărie. 

 

Acolo, membrii secției au petrecut 30 de ore continuu pentru că nu reușeau să completeze procesele verbale cu numărul de voturi exprimate de alegători. 

 

Urnele au fost închise în seara zilei de 9 iunie 2024, la ora 22:00. 

 

A doua zi, pe 10 iunie seara, membrii secției nu părăsiseră locația, nefiind în stare să numere corect în jur de 320 de buletine de vot. Ar fi ținut legătura inclusiv cu reprezentanții Direcției de Statistică aflați în Palatul Administrativ din municipiu, fără a reuși nici în acest fel să urmeze procedurile pentru a primi cheie verde în sistem, la introducerea rezultatelor voturilor. 

 

 

Ajutor acordat cu Poliția

 

 

Având deja numeroase ore nedormite și fără hrană, majoritatea deshidratați și la un pas de leșin, au cerut ajutorul celor de la Biroul Electoral de Circumscripție Comunală (BECC) amenajat în incinta Primăriei. Mai departe BECC a comunicat cu conducerea Biroului Electoral Județean și s-a decis transferarea întregii secții 163 de la Școala Gimnazială în sala Primăriei. 

 

 

 

Însoțiți de echipaje de Poliție, s-a decis sigilarea sacilor cu buletine și transportarea membrilor secției de votare în sediul Biroului de Circumscripție, până la rezolvarea situației. 

 

Abia acolo, la renumărarea voturilor în prezența președintelui și locțiitorului s-a reușit completarea proceselor verbale și astfel finalizarea activității electorale din secție. 

 

 

Întâi a deschis șampania PSD-ul. Mai apoi PNL-ul

 

 

În această perioadă, având acces la tehnologie, tinerii din comunitate au accesat site-urile de profil pentru aflarea primarului ales în 9 iunie. Rezultatele din primele două secții, unde nu au fost probleme, îl indicau primar pe candidatul PSD, Mihai Chirilă. 

 

După ce s-au rezolvat și problemele din cea de-a treia secție, câștigătorul s-a dovedit a fi candidatul PNL, Stelian Maxim, nimeni altul decât primarul care și-a pierdut mandatul în 2020. 

 

Apelul unui alegător din Blândești

”În comuna Blândesti încă nu a fost declarat niciun primar. A apărut inițial pe site-ul cu primari un domn X, a fost sesizată o comisie pentru o contestatie, fiindcă au existat cu 100 de voturi în plus in sectia din Blândesti față de numărul de votanți de la aceeași secție. A venit comisia, a fost schimbat primarul pe site-ul de primari, a apărut un domn Y. Acum domnul X a spus că el e de fapt primar, când în fapt, din ce s-a înțeles, voturile au fost de fapt sigilate și urmează din nou o evaluare a cazului mâine dimineață la Școala din Blândesti”, 

 

 

Luptă strânsă între candidați 

 

 

Răsturnarea de situație a fost generată de faptul că diferența dintre cei doi candidați a fost de numai 18 voturi. 

 

Stelian Maxim a fost votat de 320 de persoane, în timp ce Mihai Chirilă a adunat doar 302 voturi. Înainte de adunarea buletinelor din secția cu probleme, Stelian Maxim (PNL) avea 175 de voturi, iar contracandidatul său de la PSD 191. 

 

 

Voturile au arătat astfel:

 

 

Școala Gimnazială nr. 1 Blândești, secția 163

 

Maxim Stelian (PNL) - 145

Chirilă Mihai (PSD) - 111

Ciobanu Constantin (AUR) - 27  

Anastasiei Romică Andrei (ADU) - 29

 

 

Școala primară nr. 2 Cerchejeni 

 

Maxim Stelian (PNL) - 80

Chirilă Mihai (PSD) - 116

Ciobanu Constantin (AUR) - 105  

Anastasiei Romică Andrei (ADU) – 64

 

 

 

Școala primară nr. 3

 

Maxim Stelian (PNL) - 95

Chirilă Mihai (PSD) - 75

Ciobanu Constantin (AUR) - 21  

Anastasiei Romică Andrei (ADU) - 12

 

 

După ce Stelian Maxim și Mihaela Băghiceanu, ambii de la PNL, și-au pierdut mandatele imediat după alegerile din 2020, conducerea Primăriei a fost preluată de Constantin Ciobanu, consilier local cu atribuții de primar și Constantin Pînzaru în calitate de viceprimar. 

 

Constantin Ciobanu a candidat în 2024 din partea AUR pentru funcția de primar și a adunat 153 de voturi. De asemenea, Alianța Dreapta Unită a avut candidat în persoana lui Andrei Anastasiei, care a fost votat de 105 persoane. 

 

 

 

Comuna Blândești este una unitățile administrativ teritoriale cu cele mai mari probleme, una extrem de gravă fiind aceea că oamenii nu au niciun fel de sursă de apă. Viceprimarul era cel care căra apă menajeră din casă în casă, de două ori pe săptămână. Despre acest lucru Botoșăneanul a scris aici: Botoșani, 2023! Botoșănenii care trăiesc de când se știu fără apă! Primăria le duce cu butoiul săptămânal, cea de băut o cumpără: Suntem și noi oameni... – VIDEO dramatic

 

Și, chiar și în aceste condiții, pentru funcțiile de conducere din Primărie, lupta este una cu scântei.