Medicii, supărați foc pe pacienți pentru că vin buluc la spital: Tu știai că te poți trata și în altă parte?

Pentru supraaglomerația din spitale, mai ales în perioada propice virozelor respiratorii, există o soluție simplă, este de părere un medic botoșănean. Centrele de permanență din oraș sunt o soluție la îndemână, însă puțini botoșăneni știu că se pot adresa medicilor care sunt prezenți în astfel de centre pentru a acorda îngrijiri medicale.

 

Medicii de familie acordă consultații, în afara orelor de program pe care le desfășoară în cabinetele individuale, și la centrele de permanență. Cum se explică totuși că adresabilitatea este una extrem de scăzută, însă bolnavii se prezintă cu precădere direct la spital? Explică dr. Aurel Tinca, medic coordonator al Secției de Pediatrie a Spitalului Județean Botoșani:
„Este o ruptură totală între rețeaua primară și spital, nu există verigă intermediară, nu există un control al rețelei primare de asistență care se acordă, nu există asistență la domiciliu, și multe altele. Acestea sunt lacune pe care trebuie la un moment dat să le vedem și să le afirmăm public. De ce oamenii vin să facă tratamente la camerele de gardă, când există centrele de permanență, unde se pot trata? Trebuie să vedem unde este greșeala. Nu spitalul trebuie să le spună oamenilor că există centrele de permanență, ci casa de asigurări trebuie să facă public acest lucru”.
La nivelul județului Botoșani, funcționează 13 centre de permanență, în timp ce în municipiu, botoșănenii se pot adresa la două astfel de centre medicale. Pe lângă faptul că oamenii nu sunt informați cu privire la alternativa pe care o au atunci când sunt bolnavi, și medicii au o parte din „vină”. Pentru că, spune dr. Aurel Tinca, un medic nu poate refuza să acorde asistență medicală unui bolnav care are nevoie. „Vreau să văd și eu medicul care refuză internarea unui copil care vine noaptea. Așa ceva nu se va întâmpla niciodată, chiar dacă am depășit numărul sau nu, datoria mea este să îi acord asistență unui copil care vine la spital, nu să îl trimit acasă la 2 noaptea, că are viroză! Nu pot să fac așa ceva”.
Pentru munca pe care o prestează în centrele medicale de permanență, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Botoșani, a decontat, numai la începutul anului, mai bine de 200.000 lei, în condițiile în care numărul de pacienți care se prezintă pentru îngrijiri medicale, este foarte scăzut, potrivit coordonatorului Secției de Pediatrie.
(C.B.)

CITEȘTE:
Stare de alertă în spitale, dar nu și pe hârtie: Noi suntem în plină epidemie, că ne place sau nu!