Medicii de pe Urgențe cer sancțiuni drastice pentru pacienții bătăuși

O asistentă medicală a fost la un pas de a rămâne mutilată pe viață. Aceasta lucrează la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) din Iași și evenimentul s-a petrecut în urmă cu câteva zile, scriu reporterii Bună Ziua Iași.

 

Asistenta medicală a fost la un pas de a fi bătută, fiind salvată în ultima clipă

Scandalul a pornit in momentul in care, pe usa UPU a intrat un tanar insotit de un prieten, care pretindea ca ii este foarte rau. Acestia veneau direct de la petrecere si se aflau sub influenta bauturilor alcoolice. Pacientul a fost preluat de echipa de garda din UPU. La un moment dat, prietenul bolnavului a devenit nerabdator si a intrat pestepersonalul medical, pentru a cere lamuriri despre starea de sanatate a amicului. In timp ce una dintre asistentele medicale incerca sa-i explice ca trebuie sa aiba rabdare pana cand medicii finalizeaza investigatiile, tanarul a devenit extrem deagresiv. Asistenta medicala a fost la un pas de a fi batuta, fiind salvata in ultima clipa de unul dintre colegi. Tanarul agresiv a fost scos cu greu din unitatea medicala. Astfel de cazuri nu sunt singulare in spitalele iesene. Pentru ca in ultimele luni s-au inregistrat mai multe abuzuri fizice si verbale asupra cadrelor medicale din partea apartinatorilor bolnavilor, reprezentantii salariatilor vor sa initieze un act legislativ, prin care agresorii sa fie aspru sanctionati. 

Campanie "Nu agresați personalul medical"

Saptamana viitoare, conducerea Sindicatului Sanitas Iasi va organiza, la Iasi, o dezbatere regionala in cadrul campaniei "Nu agresati personalul medical", campanie care se desfasoara la nivel national.

"Vrem sa se aplice sanctiuni drastice pentru cei care agreseaza personalul medical, indiferent sub ce forma. In general, cele mai multe cazuri au loc in unitatile de primire urgente, ambulanta, cabinetele de consultatie, dar se intampla si in clinici. Nu suntem in pozitia de a ne "lupta" cu pacientii sau apartinatorii acestora, ci dorim sa ne facem treaba. Este adevarat ca sunt si momente in care sistemul isi arata limitele, dar nu este vina noastra. Chiar mie mi s-a intamplat un incident cu un bolnav confuz, care a aruncat dupa mine cu borcanul cu ciorba si daca nu imi feream capul, puteam sa fiu ranit grav. Cand este vorba despre astfel de pacienti, este de inteles, dar nu putem permite ca apartinatorii sa se comporte astfel cu cadrele medicale. Sunt foarte multe astfel de cazuri in spitalele din Romania", a declarat pentru sursa citată Iulian Cozianu, presedintele Sanitas Iasi. 

Vor participa toți președinții filialelor Sanitas din Iași, Vaslui, Bacău, Suceava, Botoșani

La dezbaterea care va avea loc pe 23 februarie 2016, incepand cu ora 10:00, vor participa toti presedintii filialelor Sanitas din Iasi, Vaslui, Bacau, Suceava, Botosani, reprezentantii directiilor de sanatate publica, parlamentari, primarul municipiului Iasi, presedintele Casei de Asigurari de Sanatate.

"Campania «Nu agresati cadrele medicale» are ca obiectiv principal adoptarea unui act legislativ care sa apere corpul medical si sa descurajeze violenta de orice natura fizica si verbala. In vederea realizarii acestui lucru, Federatia Sanitas organizeaza o serie de dezbateri cu reprezentantii autoritatilor statului, manageri de spitale si angajati din sistem, rerezentanti mass media, pentru identificarea tuturor situatiilor conflictuale care conduc la acte de violenta si a posibilelor solutii pentru prevenirea acestora sau pedepsirea lor", a precizat Iulian Cozianu.