Medic botoșănean: CUM apare infarctul de miocard și CE analize sunt indicate înainte de o consultație la cardiolog

Soluția pentru a preîntâmpina situații grave precum un infarct de miocard este consultul periodic, dar și acesta este indicat să fie bine pregătit înainte, spune unul dintre cei mai cunoscuți medici din Botoșani.

 

Tot mai dese sunt cazurile de infarct miocardic în rândul botoșănenilor, specialiștii explicând faptul că acesta apare prin ruperea plăcii de aterom dintr-o arteră coronară. Cum se formează placa de aterom? Medicul Cristian Eduard Gherghel, din Botoșani, spune că în pereții vasului de sânge se formează mici fisuri (ca gropile din asfalt).

 

”Organismul le repară, plombând aceste găuri cu colesterol. Acesta se infiltrează în peretele vasului, crește în volum și LDL-ul oxidat formează o placă moale de aterom. Această placă moale se fisurează la un moment dat și atunci se formează trombul (cheagul sangvin). Dacă cheagul este complet obstructiv se produce infarctul de miocard, dacă este incomplet-preinfarct, angina instabilă. Dacă placa se fibrozează, se stabilizează, atunci apare angina de efort stabilă”, explică pe pagina sa de Facebook medicul Cristian Eduard Gherghel.

 

Mai mult, medicul atrage atenția că este necesar consultul cardiologic de urgență, însă acesta nu se va face în orice condiții, ci pentru o mai mare eficiență este recomandat ca pacientul să aibă o serie de analize efectuate, și anume: hemoleucogramă,proteină C reactivă, colesterol total, HDL colesterol, LDL colesterol , trigliceride, acid uric, glicemie, TGP, TGO, uree, creatinină, K seric, examen urină.

 

”Analizele se fac anual, de rutină. Pot fi necesare și alte analize mai detaliate, doar dacă primele prezintă modificări. Cele cu modificări necesită repetare la 3/6 luni pentru monitorizarea evoluției”, a precizat medicul.

 

Totodată, medicul spune și când anume este indicată o electrocardiogramă.

 

”Evaluarea unei dureri de piept inexplicabile, în special când se suspicionează un posibil infarct. Alte cauze posibile ale durerii de piept ce pot fi diagnosticate printr-o electrocardiogramă sunt aritmiile, hipertrofia unei camere (pereții camerei sunt îngroșati), inflamația sacului ce înconjoară inima (pericardită), scăderea fluxului sanguin către inimă (ischemia)”, a precizat pe aceeași pagină medicul Eduard Cristian Gherghel. 

 

De asemenea, o electrocardiogramă poate fi folosită pentru a evalua simptomele unei afecțiuni cardiace (precum o durere inexplicabilă de piept, dispneea, amețeli, palpitații sau o stare de slăbiciune) sau funcția cardiacă, atunci când există factori de risc pentru boli cardiace (precum diabetul zaharat, hipercolesterolemia, fumatul, hipertensiunea arterială, sau istoric familial de afecțiuni cardiace la vârste tinere).

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store