Medic acuzat de luare de mită și trafic de droguri de mare risc apărat de fost prim procuror, audieri maraton cu 15 martori denunțători

Imediat după declanșarea anchetelor care au dus la trimiterea în judecată, medicul Lorena Adriana Bîrleanu s-a și pensionat. A condus Centrul Militar Județean al Ministerului Afacerilor Interne de la Suceava. A fost cercetată inclusiv pentru faptul că și-a drogat propriii copii. Este judecată la Botoșani, iar apărătorul său legal este fostul prim-procuror, Cristian Popovici, actualmente avocat în Baroul Botoșani.

 

Proces „celebru” strămutat la Botoșani 

 

În mod firesc, judecata ar fi trebuit să aibă loc la Tribunalul Suceava, însă Curtea de Apel a strămutat procesul la Botoșani, pe fondul unor incompatibilități cu instanța vecină cu același rang.

 

Medicul Lorena Adriana Bîrleanu este acuzată de următoarele infracțiuni:

 

  • luare de mită
  • fals intelectual
  • prescrierea drogurilor de mare risc, cu intenţie, de către medic fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical
  • obţinerea de droguri de mare risc prin folosirea unei reţete medicale prescrise sau a unei reţete medicale falsificate
  • trafic de droguri de mare risc, în variantele procurare şi deţinere
  • obţinerea de droguri de mare risc prin folosirea unei reţete medicale prescrise sau a unei reţete medicale falsificate

 

 

A fost trimisă în judecată de procurorii DNA Suceava, după o declinare a competențelor a celor de la DIICOT.

 

Apariție la Tribunalul Botoșani 

 

Lorena Adriana Bîrleanu a apărut la Tribunalul Botoșani și a așteptat pe hol ca ordinea din lista de ședințe să fie parcursă până la strigarea cauzei sale. Însoțită de avocat, a arătat că este la curent cu învinuirile care îi sunt aduse.

 

Și că nu dorește să fie judecată prin procedură simplificată, adică să recunoască faptele pentru care s-a făcut trimiterea în judecată și să beneficieze astfel de o reducere a pedepsei cu o treime.

 

Avocatul său a explicat în fața instanței că se dorește administrarea probatoriului inițial, iar clienta sa urmărește să își dovedească nevinovăția. De asemenea, medicul sucevean și-a exprimat dorința de a fi audiată la finalul procesului, după ce vor fi ascultați în instanță toți martorii propuși de ambele părți. 

 

Pentru următorul termen judecătorul de la instanța penală a citat nici mai mult, nici mai puțin de 15 martori care vor fi audiați și care au avut în primă fază calitate de suspecți. În urma audierilor de la faza de cercetare penală, încadrarea juridică în cazul lor a fost modificată în martori.

 

Vor fi se pare audiați în instanță 15 dintre foștii pacienți care au denunțat-o pe fosta doctoriță, posibil polițiști sau jandarmi.

 

Medic „cu mână” largă

 

Practic, anchetatorii au stabilit că medicul Lorena Adriana Bîrleanu „ajuta” pe oricine se adresa la cabinetul medical, contra unor sume cuprinse între 50 și 100 de lei. Printre pacienții săi se aflau cadre MAI sau persoane înscrise în evidențele acestui centru medical.

 

Contra unei sume de bani, Lorena Adriana Bîrleanu întocmea procese verbale pentru incapacitate temporară de muncă, elibera concedii medicale, rețete medicale sau emitea bilete de trimitere pentru examen RMN.

 

În intervalul februarie 2015 – mai 2018, inculpata Bîrleanu Adriana Lorena a prescris 244 rețete medicale cu regim special, privind medicamente cu conținut stupefiant, pe numele a 12 pacienți (dintre care 3 membri de familie) aflați în evidența scriptică a C.M.J. Suceava, fără ca prescripțiile să fie necesare din punct de vedere medical, fără ca pacienților să le fie recomandate/administrate astfel de medicamente și fără ca aceștia să aibă cunoștință despre emiterea rețetelor.

 

Ulterior, medicamentele au fost ridicate de la farmacii, de către inculpată în scopul folosirii în interes personal.

 

Rețete pentru stupefiante în numele familiei 

 

Acționând în aceeași manieră, în ziua de 19 iulie 2018, inculpata Bîrleanu Adriana Lorena a obținut medicamente cu conținut stupefiant (115 fiole) prin folosirea unei rețete medicale prescrisă pe numele unui membru al familiei, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

 

La acel moment inculpata era cercetată sub control judiciar în prezenta cauză.

 

La data de 11 septembrie 2017, inculpata Bîrleanu Adriana Lorena a fost depistată în trafic de către lucrători din cadrul Poliției rutiere Suceava având asupra sa medicamente cu conținut stupefiant (193 de fiole), procurate de la soția unei persoane decedate, fără să dețină documente justificative în acest sens.

 

În cauză s-a dispus confiscarea unor sume de bani și alte bunuri (medicamente) ce aparțin inculpatei precum și instituirea măsurii asiguratorii a popririi de către Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne în privința sumelor de bani datorate sau care urmează a fi datorate în viitor, cu titlu de pensie militară de stat.

 

600 de pastile Xanax confiscate de la medicul anchetat pentru că și-ar fi drogat copiii 

 

Obiectiv de Suceava scrie faptul că în primăvara anului 2017, polițiștii BCCO Suceava și procurorii DIICOT au ridicat peste 2.000 de comprimate de medicamente eliberate exclusiv în baza unor rețete speciale, registre, acte, prospecte și rețete medicale au fost ridicate în urma perchezițiilor făcute acasă și la biroul Lorenei Bîrleanu, șefa Centrului Medical al IPJ Suceava, acuzată că și-ar fi drogat copiii cu opiacee și benzodiazepine.

 

DIICOT a informat că în urma celor trei percheziții, efectuate la data de 24 aprilie 2017, au fost ridicate aproape 600 de comprimate de xanax, o jumătate de sticluță de xanax lichid, circa 1.400 de comprimate și 24 de fiole de alte medicamente ce se eliberează pe bază de prescripție medicală.

 

De asemenea, au fost ridicate rețete speciale, registre, acte și prospecte medicale, documente cu valoare probatorie în cauză.

 

Conform procurorilor, „perchezițiile au fost efectuate într-o cauză în care se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de administrare de droguri de mare risc unei persoane, în afara condițiilor legale și deținerea de droguri de risc și mare risc pentru consum propriu, fără drept”.

 

Copiii s-ar fi comportat ciudat la școală 

 

Ancheta a pornit după o sesizare a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului cu privire la suspiciunea că celor doi băieți ai familiei Bîrleanu le-ar fi fost administrate substanțe din categoria stupefiantelor. Aceștia, din doi copii energici ar fi devenit extrem de apatici la școală. 

 

În urma prelevării de probe biologice de la cei doi minori și a analizei acestora s-a evidențiat un rezultat pozitiv pentru opiacee și benzodiazepine.

 

Una dintre persoanele vizate de anchetă ar fi avut acces direct, prin prisma atribuțiunilor de serviciu, la rețete medicale prin care se prescriu droguri în scop terapeutic și este bănuită că și-ar fi administrat substanțe stupefiante sau psihotrope, în lipsa unor recomandări medicale. Perchezițiile au vizat atât locuința și biroului persoanei sus-menționate, cât și locuința unei alte persoane care ar fi ajutat-o la procurarea de medicamente ce conțin substanțe stupefiante sau psihotrope.

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store